НОВИНИ

Продължава разследването за убийството на словашкия журналист

Словакия все още е в шок от показното убийство на разследващ журналист и неговата приятелка, а в Европа има вълна от реакции за първото посегателство срещу журналист в Словакия. Правителството в Братислава предложи 1 милион евро на всеки, който предостави информация, която ще помогне за разкриване на двойното убийство. Съществува версия, че италианската мафия може би е замесена в убийството. Твърдението е на канадски журналист, който от години живее и работи в Словакия. Според него Ян Куцияк му е казал преди да умре, че е работил по случай за евентуална връзка на италианска мафия в измама, свързана с европейски субсидии в Словакия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:27, 27.02.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

- съседка "Не мога да повярвам, бяха толкова добри хора, купиха си къщата и я обновиха заедно."

- съседка: "Планираха да се оженят на 5 май."

Бдение в памет на Ян Куцияк и годеницата му, които бяха открити простреляни в неделя вечерта в дома им в село Велка Маца, недалеч от Братислава. Властите в Словакия реагираха емоционално на тежкото престъпление. Премиерът Роберт Фицо заяви, че ако се докаже, че убийството е заради разследващи репортажи, това е сериозен удар срещу свободата на словото.

Роберт Фицо - премиер на Словакия: "Словашкото правителство ще даде награда от 1 милион евро на всеки, който даде информация, която да доведе до арест на извършителя."

Сформиран е специален разследващ екип, в който влизат членове на прокуратурата, вътрешното министерство, словашкото разузнаване.

Роберт Калиняк - министър на вътрешните работи на Словакия: "Искаме да действаме възможно най-бързо. Знаете много добре, че убийството най-вероятно не е извършено в неделя, а по-рано, което не улеснява ситуацията."
Яромир Цизнар - главен прокурор на Словакия: "Гарантирам, че ако бъде доказано, че това убийство е заради работата на журналиста, ще настъпи ад."

Към този момент всички версии са възможни, заявиха разследващите.

Тибор Гашпар - началник на Словашката полиция: "Работим и по версия за мотив, свързан със собственост, може извършителят или извършителите да са свързани с жертвите."

Вълна от реакции последва и в Туитър - председателят на Европарламента Антонио Таяни и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер осъдиха остро престъплението. С тази тема започна и днешния Съвет по ощи въпроси в Брюксел.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи:"Искам да изразя съболезнования на семейството на убития журналист и да осъдя този ужасен акт, надявам се словашките власти да разследват възможно най-скоро това ужасяващо убийство."

Повечето от разследванията на Ян Куциак са за данъчни измами, в които са замесени бизнесмени с връзки в управляващата в Словакия партия и други политици. Бил е заплашван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Близо 55% не очакват проверката за ЧЕЗ да даде повече яснота
В "Референдум": Близо 55% не очакват проверката за ЧЕЗ да даде повече яснота
ЕС засилва диалога със Западните Балкани
ЕС засилва диалога със Западните Балкани