НОВИНИ

Интермодалният терминал край Пловдив вече работи с международни товарни превози

Първия международен влак с 34 тира отпътува днес за Турция от интермодалния терминал край Пловдив. Стоки и товари на експортни фирми от Европа ще бъдат транспротирани до градовете Черкезкьой и Истанбул. Комбинирания превоз е най-новата тенденция в обслужването и логистиката и облекчава значително трафика по магистралите и международните транпортни коридори.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
18:35, 02.03.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

34 тира с 680 тона товар бяха подготвени от служителите на терминала да пътуват по модернизирана жп линия.

Транспортирането на товарите от интермодалния център става с помощта на специални джобове вагони, произведени в България. В тях се поставят целите полу ремаркета на тировате.

Цанко Станчев – Управител на интермодалния терминал: "Тези камиони няма да се движат по автомагистрала Тракия, ще пътуват по железния път който няма нищо общо с републиканската пътна мрежа."

Освен че облекчава трафика интермодалният влак щади околната среда и спестява нервите и чакането по опашките на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово".

Николай Ильов – ръководител движение и експлоатация: "34 ремаркета ще тръгнат на един път 34 шофьора ще почиват, 34 камиона по-малко ще бъдат във всеки един момент. Тука е гарантиран транспортът от Пловдив до Истанбул в рамките на 8-9 часа."

34 тира едновременно по железопътното трасе ще управлява Веселин Славов. С нов локомотив и композиция със специална спирачна система.

Веселин Славов - машинист: "Скоростта е 100 км в час – пътят го позволява от Пловдив до Свиленград. Има клиенти от Турция, които също ползват тази услуга и влакът си се връща натоварен пак с тирове."

Линията до Черкезкьой и Истанбул ще се обслужва два пъти седмично. В плановете на ръководството на терминала е да се развие и дестинацията до австрийския град Велс, с което да се облекчи трафика и по европейските транспортни коридори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия е предупредила Словакия за проникване на мафиотска организация
Италия е предупредила Словакия за проникване на мафиотска организация
Намалява броят на непълнолетните майки във Варненска област
Намалява броят на непълнолетните майки във Варненска област