НОВИНИ

Инциденти с кранове по света

Истински късмет е, че няма жертви след като строителен кран се срути в четвъртък върху бензиностанция в София. В някои държави по света обаче подобни инциденти завършват фатално. Да се срути кран е необичайно, но не е невъзможно при мащабите на строителството в наши дни. Подобни инциденти се случват често в страните от Азия, показа наше бързо проучване в интернет. Последният такъв случай, който предизвика световното обществено внимание беше в Ню Йорк.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
17:49, 15.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

В началото на февруари кран с височината на 15-етажна сграда се срути в Манхатън. Няколко тонната конструкция уби човек и тежко рани още двама. Зрелищната гледка тогава бе водеща новина за много световни медии. Кранът рухна по дължината на цяла улица върху паркирани коли. В някои от тях имаше хора. Причина за трагедията бе силният вятър. Кранът бил вдигнат, за да се сменят климатици, и рухнал, докато работниците го сваляли заради лошото време.

;

Най-драматичният инцидент с паднал кран е от септември 2015 в Мека. Съоръжението бе съборено от буря върху Голямата джамия в Мека и уби 80 души. Ранените бяха близо 190 души. Повечето жертви бяха поклоници.

;

В Австралия инцидент с кран имаше преди месеци - в края на февруари. Тогава 8-етажен строителен кран падна върху новострояща се сграда в Хорнсби. Наложи се близките сгради да бъдат евакуирани от съображения за сигурност. Година по-рано в Сидни случайни минувачи заснеха как кабината на краниста започва да пуши и кранът буквално се пречупва като солета.

;;

Само преди два дни кран буквално смаза фургони до строителна площадка в Южен Китай. Загинаха 18 души, които по това време са били във фургоните. Други 20 са успели да се отърват само с наранявания. Над 200 пожарникари бяха изпратени на мястото, за да разчистват щетите, които превърнаха в руини 200 кв. метра площ. Според разследващите кранът е паднал заради силна буря.

;

Лошото време счупи на две кран в Тел Авив в края на октомври миналата година. Бурята причини сериозни щети на конструкцията, но за щастие няма пострадали.

;

Фатален инцидент с кран имаше през 2014 г. в Швейцария в град Сейнт-Сюлпис. При падането умря кранистът, а неговият спътник беше тежко ранен. Двамата се опитали да поправят крана, когато това се случило.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на изкуствата и занаятите в центъра на столицата
Фестивал на изкуствата и занаятите в центъра на столицата
Човешка грешка е вероятната причина за падането на крана
Човешка грешка е вероятната причина за падането на крана