НОВИНИ

Иран е обогатил 24 тона уран

Ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи заяви в парламента на страната, че Техеран след подписването на Съвместния всеобхватен план за действие през 2015 г. е обогатил 24 тона уран. Това съобщи агенция „Мехр“, позовавайки се на иранския депутат Голамали Джафарзаде.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:50, 28.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света
иран обогатил тона уран

„След подписването на СВПД Иран е обогатил 24 тона уран...“, каза той, цитирайки думите на Салехи. В същото време агенцията не уточнява до каква степен е бил обогатен уранът.

На свой ред агенция „Фарс“ информира, позовавайки се на депутата Мерхдада Лахути, че Салехи е заявил пред парламентаристите, че Иран реконструира своя изследователски реактор в Арак.

„Реконструкцията на изследователския реактор в Арак се осъществява чрез промяната на технологията. Иран постепенно модифицира своите ядрени ангажименти, въз основа на ядрената сделка“, е заявил Салехи. Той е подчертал, че Техеран не създава ядрено оръжие и западните държави знаят това. „Те знаят, че ние можем да произведем ядреното оръжие, но няма да го направим и няма да го произвеждаме също както Германия и Япония, които имат възможност, но не го правят“, каза Лахути, цитирайки думите на Селехи.

Иранската ядрена сделка беше съгласувана през 2015 г. от Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Сделката ограничава ядрените разработки на Иран в замяна на отмяната на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

На 8 май 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви излизането на САЩ от договора. Година по-късно и иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран прекратява част от ангажиментите си по ядрената сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бузлуджа отново е чиста
Бузлуджа отново е чиста
73 полета са отменени от летище Барселона
73 полета са отменени от летище Барселона