Иранският президент разкритикува блокирането на приложението Телеграм

Президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува блокирането на приложението за съобщения Телеграм, предадоха световните агенции."Блокирането и неотдавнашните филтрирания на Телеграм не са дело на правителството и правителството не ги одобрява", написа Рохани в акаунта си в социалната мрежа Инстаграм. Той допълни, че неговото правителство иска "безопасен, а не контролиран интернет".

от Източник: БТА
10:53, 05.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
иранският президент разкритикува блокирането приложението телеграм

"Ние искаме свободен информационен поток, както и правото на гражданите на свободен избор онлайн", допълни Рохани.

В понеделник иранското правосъдие нареди на всички доставчици на интернет и на телефонните оператори да блокират напълно достъпа до Телеграм, който Техеран упреква в "подслоняване" на въоръжени или проповядващи насилие групи и в отказ от сътрудничество на властите в борбата с тероризма.

Телеграм твърди, че има 40 милиона потребители в Иран и е най-популярната социална мрежа в страната, в която Фейсбук и Туитър са блокирани. Досега той бе достъпен през частни виртуални мрежи.

Миналата година Телеграм имаше важна роля в разпалването на протестите срещу властите, обхванали по Нова година няколко десетки градове. Тогава Телеграм бе блокиран временно, след като в него се появиха кадри и видеозаписи от протестите и приложението бе използвано като средство за комуникация между антиправителствените демонстранти.

Коментарите на Рохани срещу блокирането на Телеграм са нова илюстрация на разногласията между иранските лидери по отношение на контрола върху интернет. По този въпрос правителството защитава политика на относителна отвореност, критикувана от ултраконсерваторите, които доминират службите за сигурност и съдебната власт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо половин милион българи тръгнаха на път за трите почивни дни
Близо половин милион българи тръгнаха на път за трите почивни дни
Държавните енергийни дружества отчитат подобрение на финансите си
Държавните енергийни дружества отчитат подобрение на финансите си