НОВИНИ

​Испания подкрепя България за приемането в Шенген

Испания подкрепя България във всички инициативи, особено за приемането в Шенген. Това заяви председателя на Смесената комисия по въпросите на ЕС в Конгреса на депутатите на Испания Мария Сорая Родригес Рамос на среща с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. В испанската столица министър Захариева се срещна преди минути и с външния министър Алфонсо Дастис.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:18, 06.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В рамките на всички разговори днес в конгреса, външното и правосъдното министерства, пред министър Екатерина Захариева бе изразена огромната благодарност на официален Мадрид за подкрепата която България оказва в тежката за испанската държава политическа ситуация в момента.

Алафносо Дастис, министър на външните работи: За нас е ясно че стоим категорично зад териториалната цялост на Испания. Позициите ни с България са еднакви в тази посока. Мнението ми е че при всеки етап от предстоящите процеси трябва да се подхожда много спокойно и трезво без да се мисли ежедневно за декларации и изявления.

„Вярвам в испанското правосъдие и в демокрацията“ посочи министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, външен министър: Ние бяхме една то първите държави, които реагира на кризата с Каталуния и категорично подкрепяме териториалната цялост на Испания. Убедени сме, че решението, което взехте за провеждането на регионални избори, ще върнат стабилността в региона.

В знак на солидарност срещу разделението на държавата по прозорците на почти всички сгради в Мадрид е окачен националният флаг. Темата продължава да вълнува хората ежедневно. В града имаше голяма демонстрация срещу крутите според обществото съдебни мерки, предприети от Мадрид срещу Карлес Пучдемчон и неговите министри.

Миграционната натиск, бъдещето на Европа и Брекзит - теми, които ще бъдат акцент в рамките на предстоящото българско председателство на ЕС както и развитието на двустранните ни отношения с Испания бяха също във фокуса на вниманието по време на разговорите на министър Захариева в Мадрид днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцката прокуратура обвини 30 фермери за блокадата на граничен пункт Кулата
Гръцката прокуратура обвини 30 фермери за блокадата на граничен пункт Кулата
Пучдемон има право да води предизборна кампания за изборите в Каталуния
Пучдемон има право да води предизборна кампания за изборите в Каталуния