НОВИНИ

Историческа реч на френския президент Еманюел Макрон в Берлин

Френският президент посети Берлин в деня на германския национален траур за жертвите от войните. В реч пред парламента на Федералната република Емануел Макрон призова за по-силна Европа и по-голяма отговорност към общността. Само така, според него, ще се устои на глобалните рискове. Затова той настоява за повече „европейски суверенитет" вместо по-малко. Двамата с германския президент се срещнаха преди това с 500 младежи от различни европейски държави, сред които и четирима от България.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:45, 18.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

За първи път от 18 години насам, френски президент говори в германския Бундестаг. Берлин и Париж преди сто години са били заклети врагове, а сега са ядрото на Европейския съюз. Опита от взаимната трудна история, според Еманюел Макрон, задължава най-вече двете държави да осигурят на Европа необходимия суверенитет. Гражданите на общността ще бъдат защитени от рисковете, ще им бъде гарантиран обозрим световен ред, честна търговия, балансирани отношения и чиста околна среда, само ако всеки прояви по-голяма отговорност.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Всеки от нас, заради общността ни, ще трябва да споделя своите правомощия, външната си политика, миграционната и политиката за развитие, както и растящата част от своя бюджет или дори данъчните си приходи.

Френският президент е наясно, че мислите му вероятно плашат. Факт е обаче, че всички са изправени пред еднакви предизвикателства и имат едни и същи надежди. Затова целта трябва да бъде осъществяването в дългосрочен план на европейска отбрана, еврото да се превърне в международна валута с европейски бюджет, а както и да се създаде европейска миграционна служба с общи правила.

За словото си Макрон получи овации и аплодисменти, каквито рядко чужд държавник получава в германския Бундестаг. Преди това германският и френският президент призоваха 500 младежи от 48 европейски държави, сред които и български представители, да познават историята, за да избягват грешките на миналото. Щайнмайер отбеляза, че в днешно време това е по-трудно. Създайте една открита и амбициозна Европа, апелира Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести и блокади в много градове на страната (ОБЗОР)
Протести и блокади в много градове на страната (ОБЗОР)
МВР: ​Пътищата в страната са проходими при зимни условия
МВР: ​Пътищата в страната са проходими при зимни условия