НОВИНИ

Италия позволи на част от имигрантите да слязат от кораба "Дичоти"

За дълготрайно решение на миграционната криза в Европа ще работят утре в Брюксел представители на 12 държави. България не е сред тях. От три дни в Италия е акостирал кораб със спасени в Средиземно море бежанци. На борда има 29 деца. Италианските власти им разрешиха да слязат на сушата. За останалите 150 мигранти вътрешният министър на Италия настоява за европейско разпределение. Същевременно 115 бежанци от Африка превъзмогнаха шестметровата двойна ограда в испанския ексклав Сеута и атакуваха полицаите. Има ранени и от двете страни.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
15:49, 23.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Новото италианско правителство се съпротивляваше енергично срещу търсенето на европейско решение за мигрантския проблем, но сега настоява точно това. От кораба "Дичоти", пуснал котва в Катания, бяха изведени малки деца, след три дни престой на борда и след спасителна операция в открито море. 13 възрастни, за които е била необходима спешна помощ, също са пуснати на италианска територия. За останалите, вътрешният министър настоява в гневно селфи изявление да ги приемат останалите европейски държави.

Матео Салвини, вътрешен министър на Италия: На борда на този кораб имаше 29 деца, които слязоха. Аз обаче отивам по-далеч, въпреки страхливата Европа, която мълчи, въпреки че Брюксел спи. За останалите на борда - Европа е широка. За бъдещето, целта е австралийският начин: няма как, някой незаконно да идва в Италия или в Европа.

Салвини се стреми към блокадна програма по примера на Австралия. Там важи принципът, че който е спасен в морето, не се допуска на територията на страната. В Брюксел днес говорител на ЕК подчерта, че още вчера е отправен призив за спешно решение на казуса с кораба "Дичоти".

Александър Винтерщайн, говорител на ЕК: Ние се обявяваме за проактивна дейност в намирането на трайно европейско решение. В този смисъл утре ще се проведе експертна среща, на която въз основа на опита от последните няколко седмици в споделянето на отговорности и сътрудничество между страните членки, ще бъде обсъдено предложение за решение.

На този фон повече от 100 души успяха да превъзмогнат огражденията на испанския ексклав Сеута в Северна Африка. Седем полицаи са били ранени при атаки с киселина и негасена вар, когато са опитали да осуетят преминаването на границата. Множество мигранти също са се нуждаели от медицинска помощ заради наранявания на бодливата тел. Сеута и близката Мелиа са цел на минаващи през Мароко африканци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Ако ме свалят от власт, пазарите ще се сринат
Тръмп: Ако ме свалят от власт, пазарите ще се сринат
Разследват снощния инцидент със самолет край Шумен
Разследват снощния инцидент със самолет край Шумен