НОВИНИ

Издирваният атентатор в Брюксел вероятно е произвел и взривовете в Париж

Издирваният от Белгия Наджим Лашрауи е мъжът с бяла дреха, видян на разпространените кадри на тримата терористи на летището в Брюксел вчера, съобщиха местни медии.

bnt avatar logo
от БТА
11:35, 23.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
издирваният атентатор брюксел вероятно произвел взривовете париж

Лашрауи е единственият от тримата терористи, който не се самовзриви вчера, а избяга от аерогарата. За него е известно, че е пряко замесен в подготовката на ноемврийските атентати в Париж. Следи от негова ДНК са били открити по всички колани, с които се взривиха парижките атентатори. Минала година той е бил засечен на границата между Австрия и Унгария заедно със Салах Абдеслам, както и със застреляния миналата седмица терорист Мохамед Белкаид, осигурил пари за квартира на парижките атентатори в предградието "Сен Дени".

Следствието е установило, че Лашрауи и Белкаид са двамата мъже от Брюксел, с които парижките терористи са поддържали връзка в нощта на ударите във френската столица. Лашрауи е получил съобщението "Започваме, действаме" преди атаката срещу залата "Батаклан". Белкаид бе открит в списъци на членове на "Ислямска държава", според които е постъпил в редиците на терористичната групировка с намерението да стане шахид.

Така се доказва пряката връзка между атентатите в Париж от ноември и вчерашната касапница в Брюксел. Другите двама атентатори от брюкселското летище са братята Халид и Брахим ел Баркауи, обявени тези дни за издирване. Единият от тях е наел квартира в Шарльороа, използвана от парижките атентатори непосредствено преди нападението в залата "Батаклан" и пред нощните заведения в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Круизна компания сменя Истанбул с Бургас
Круизна компания сменя Истанбул с Бургас
​20 години затвор за наркотрафик на Евелин Банев - Брендо
​20 години затвор за наркотрафик на Евелин Банев - Брендо