НОВИНИ

Изоставени от САЩ, сирийските кюрдски лидери гледат към Русия и Асад

Разтревожени от решението на САЩ да се изтеглят от Сирия, кюрдските лидери, които управляват голяма част от сирийския север, призовават Русия и нейния съюзник Дамаск да изпратят сили за защита на границата пред заплахата от турска офанзива, съобщи Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
12:38, 28.12.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света
изоставени сащ сирийските кюрдски лидери гледат русия асад

Техният призив за връщане на сирийските правителствени сили към границата, която кюрдските бойци контролират от години, показва дълбочината на кризата след внезапното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските си.

Макар че малко неща засега са се променили на терена - американските войски все още са там и Тръмп казва, че изтеглянето ще бъде плавно - кюрдски официални лица бързат да изработят стратегия за защита на региона от Турция преди САЩ да напуснат.

Разговори с Дамаск и Москва изглежда са приоритет на кюрдските лидери. Те се опасяват най-вече от повторение на турското нападение, което прогони кюрдските жители и бойците на Силите за защита на народа (СЗН) от град Африн в Северозападна Сирия по-рано тази година. Те се опитват също така да убедят другите западни страни да запълнят вакуума, след като Вашингтон изтегли своите около 2000 войници, чието присъствие в северна и източна Сирия засега възпира Турция.

Става дума за около една четвърт от територията на Сирия, по-голямата част от която е на изток от река Ефрат и се контролира от Сирийските демократични сили (СДС) - коалиция, в която доминират СЗН. Районът граничи с Ирак на изток и включва три големи града - Камишли, Хасака и Ракка.

СДС са главният сирийски партньор на Вашингтон в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава", но Турция смята СЗН, които са гръбнакът на коалицията, за заплаха и се е заканила да ги смаже. Официални пратеници от Северна Сирия посетиха Москва миналата седмица и се готвят за нова визита в скоро време, надявайки се, че Москва ще притисне Дамаск "да изпълни върховното си задължение", каза високопоставеният кюрдски политик Алдар Кселил пред Ройтерс.

"Нашите контакти с Русия и с режима (на Асад) имат за цел да намерим ясни механизми за защита на северната граница", каза Кселил, който е архитект на плановете за (кюрдска) автономия в Северна Сирия. "Ние искаме Русия да играе важна роля за постигането на стабилност", добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха две нелегални мобилни бензиностанции и задържаха 9500 л гориво
Разкриха две нелегални мобилни бензиностанции и задържаха 9500 л гориво
2019: Големите политически въпроси, които предстоят
2019: Големите политически въпроси, които предстоят