НОВИНИ

Изслушаха Деница Златева за председателството на ЕС

Днешното заседание на парламента продължи точно час и 18 минути. Единствената точка в дневния ред беше изслушване на служебния вицепремиер Деница Златева за подготовката за българското председателство на Евросъюза. Златева посочи, че ще съдейства на новото правителство за всички необходими действия, свързани с успешната подготовка.

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 20.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Вицепремиерът Деница Златева определи председателството като възможност за България позициите на страната ни по важни теми да бъдат чути от всички страни членки на Евросъюза.

Тя посочи обаче, че това е и отговорност в рамките на 6 месеца страната ни да води съюза в дебата за бъдещето му, в ситуация на мигрантска криза и опасения за сигурността.

От редиците на Обединените патриоти единствени отправиха критики, че подготовката е на нулево ниво. Златева обясни, че са наваксали изоставането по някои мерки.

;

Бюджетът, гласуван от предишното правителство, е 150 милиона лева и е разпределен по 50 милиона за 3-те финансови години - от 2016-та до 2018-та. От миналата година има неизползван ресурс от 27 милиона лева. За тази година обаче ще са необходими повече средства.

Деница Златева - служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство: В тази връзка на следващото редовно правителство ще представя доклад за необходимостта от допълнително финансово осигуряване на дейности, свързани с подготовката на председателството, които на този етап няма да надвишат общата бюджетна рамка от 150 милиона лева, но които трябва да бъдат осигурени за тази финансова година, за да могат да стартират дейности в сферата на сигурността.

Златева посочи, че политическият и национален консенсус е едно от условията страната ни да проведе успешно председателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блъснаха жена в подлеза на улица „Гладстон“ в Пловдив
Блъснаха жена в подлеза на улица „Гладстон“ в Пловдив
ГЕРБ и Нова Република са за отсрочка за позицията по делото срещу Газпром
ГЕРБ и Нова Република са за отсрочка за позицията по делото срещу "Газпром"