Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Източват опасен язовир в Априлци

Държавната агенция "Метрологичен и технически надзор" е разпоредила в срок от два месеца да бъде изпразнен язовир "Черешов дол" в Априлци, съобщават от областната администрация.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:37, 19.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
източват опасен язовир априлци

Решението е след проверка, направена от представители на ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" към Агенцията, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч и Областна администрация.

Експертите са установили, че състоянието на язовира не е добро. Преливникът е увреден, а изпускателят не работи. По информация на служител от Общината шахтата на изпускателния кран в езерото е дори бетонирана. Има съмнения за просмукване на вода през стената. Не са изпълнени направените при предходни проверки предписания и към февруари т. г. язовирът е пълен и прелива. Той е опасен, тъй като се намира непосредствено над град Априлци и при скъсване на стената може да залее част от града.

Язовирът е с площ от около 15 декара и приблизителен обем от 50 000 куб.м., строен от някогашното АПК в града. Няма собственик. При земеразделянето в средата на 90-те години на бившите собственици на земята неправомерно са издадени скици, което сега затруднява изясняването на собствеността.

Без правно основание водоемът през последните години се е стопанисвал от местно ловно-рибарско сдружение, което е наблюдавало водния обем и почиствало язовирната стена. От сдружението били осигурили и възможност да се изпуска вода от езерото чрез поставяне на тръба и спирателен кран.

Според Закона за водите при спор или неяснота относно собствеността на язовир областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация до влизането в сила на съдебното решение или до установяване на собственика. Именно затова ДА "Метрологичен и технически надзор" е разпоредила изпразване на водния обем, съобщават още от администрацията.

Списъкът на потенциално опасните язовири в област Ловеч последно е актуализиран през април 2015 г. и в него попадат 25 обекта. От тях единствено язовир "Черешов дол" е с неустановена собственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обуздаване на интернет: Съдят руски блогър за фразата Господ няма в интернет
Обуздаване на интернет: Съдят руски блогър за фразата "Господ няма" в интернет
Най-предпочитаните имена за деца в Русенска област за изминалата година
Най-предпочитаните имена за деца в Русенска област за изминалата година