НОВИНИ

Как да познаем профила на измамника в мрежата?

Вече има и сайтове за създаване на фалшива самоличност в социалните мрежи. Те ще стават все повече и по-трудно разпознаваеми от реалните профили, това казаха в студиото на "Денят започва" експертите по киберсигурност Борислав Сестримски и Александър Ненов. Те коментираха още и нашумелия случай със Спас - "Александър Николов".

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 18.10.2017
5199
Чете се за: 02:48 мин.
У нас
Борислав Сестримски - експерт по киберсигурност, секюрити архитект в АМАТАС: От най-ранно детство хората трябва да бъдат обучавани да разпознават фалшивия свят, който все по-често се създава около тях, използвайки електронните медии.
Александър Ненов - експерт по киберсигурност: Децата са доста по-подготвени, отколкото възрастните хора, защото те боравят с технологията от ранна детска възраст и те са изложени на предложения от педофили, на агресия от техни съученици, приятели. Родителите го смятат за нещо по-безопасно и смятат, че са по-опитни. Не случайно в случая със Спас жертвите са успели хора, които са интелигентни, които са активни в обществото и в един момент той използва точно тези хора заради тяхното самочувствие и прави тази измама.
Борислав Сестримски - експерт по киберсигурност, секюрити архитект в АМАТАС: Разковничето е т. нар. примамка. В раздела на сигурността, който се нарича "социален инженеринг" най-често използван за фишинг в една от неговите разновидности използвана и за фишинг в интернет и във Фейсбук, за да предлагаш някакви неща, изграждайки твоята история, твоя метод на предлагане, ти трябва да си абсолютно сигурен, че той ще бъде приемлив за повечето хора, които искат да си купят евтин билет. И когато някой казва "кой би си купил евтин билет за 200 долара до Америка, това е чиста измама". Същите тези хора виждат огромни билборди и в София има такива, които предлагат билети от 7 долара. Хората нямат вече тази предпазна мярка, за да могат да преценят дали 200 долара са много или малко и когато се появят различни модели на излъчване в медиите, по билбордовете хората се объркват и доста по-лесно с цена.
Александър Ненов - експерт по киберсигурност: Един от начините, когато се комуникира с такъв човек, защото такъв тип хора използват любовната връзка за начин за измама и това няма да го видим в новините, защото никой не смее да се оплаче, че е станал жертва на своята виртуална любов, който е източил пари по някакъв начин. Тези хора могат да бъдат проверени като ги питаме: "къде са сега" -може да сподели снимка от там... Преди, когато чатехме, най-примитивния начин за комуникация в интернет, това беше един от начините, по които да разберем дали човека, с който си чатим е в Бургас или се намира някъде другаде из България, дали е мъж или жена.
;

Репортерът ни Благой Цицелков се опитва да отговори защо се доверяваме на фалшивите профили в социалните мрежи?

Зад тях често се крият големи страхове и още по-големи нереализирани мечти. Доста често са плод и на чисто криминални намерения. А понякога всички тези обстоятелства се превръщат в създатели на фалшиви самоличности. Изкушението да общуваш с тях, за мнозина е голямо. Фалшивият профили ни ласкае, има чувство за хумор, предлага ни атрактивни материални придобивки... Разбира проблемите ни по-добре от най-добрите ни приятели... Тя или той обаче не са реални лица. Тя или той са милионни, а това да бъдат разпознати, става все по-трудно.

Още през 2012 от Facebook изчислиха, че около 6% от всички акаунти в социалната мрежа са фалшиви. Тогава този процент възлизаше на 50 милиона фалшиви самоличности. Пет години по-късно, според експерти, фалшивите акаунти са около 500 милиона. Тревожно висок брой, съизмерим с населението на Европейския съюз.

В клопката на добре изградените профили също взлиат милиони. Едни губят пари, други стават жертва на насилие, трафик на хора... Разпознаването на фалшификатите не е невъзможна задача! Изисква повече наблюдения. Категорични са киберексперти.

Не зад всички фалшиви самоличности стои конкретен човек. Една част от профилите са създадени механично от компютърна програма "bot". Тя управлява и развива профилите по предварителен механизъм. Най-често тези самоличности се използват за да обслужат търговски или политически интереси. Фалшивите самоличности - харесват, следват, одобряват... Друга част от фалшивите акаунти, най-често се управляват от едни човек. Не липсват обаче и премери, в които един профил се управлява от организирана престъпна група.

Механично създадените от компютърна програма профили са лесни за разпознаване. Те рядко имат дори и по една снимка. Създадените от конкретни лица фалшиви самоличности са по-трудни за разпознаване. Те често се фокусирани върху конкретна цел, а това ги прави последователни и умели лъжци. А и ви иска да сте приятели. Харесвате ги. Защото те са успели, богати, красиви.

Или иначе казано по-успели, по-богати, по-красиви. Истински модели на подражание. Такива които рядко можем да срещнем на улицата и да ни заговорят. В социалната мрежа обаче, те ни удостояват с вниманието си. А това ни се харесва. Пленява умело потребители, които самотата е довела в глобалното село... Задоволяването на тези потребности обаче, често си има цена.

;

Според експертите, корена на проблема е в това, че хората не се информират, не проверяват информацията и затова толкова често стават жертви на измами. Поставянето на жертвата в рамка е основното, което правят този тип измамници, за да могат да манипулират хората. По-страшното е, че новите сайтове използват псевдоизкуствен интелект и следващото поколение профили, създадени в социалните мрежи, ще бъдат неразпознаваеми от истинските.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честито, Юлия!
Честито, Юлия!
Рок група Конкурент“ на 30 години
Рок група "Конкурент“ на 30 години