ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как да разпознаваме оцветеното олио от зехтина

bnt avatar logo от Репортер: Владимир Христовски; Оператор: Цветан Благоев
A+ A-
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Има начин сами да проверите дали купения от вас зехтин е истински или фалшив. Българин има специална научна разработка, която може да ви помогне да се ориентирате, след като вчера ви показахме как в хипермаркети се продава боядисано слънчогледово олио за...

Как да разпознаваме оцветеното олио от зехтина

Има начин сами да проверите дали купения от вас зехтин е истински или фалшив. Българин има специална научна разработка, която може да ви помогне да се ориентирате, след като вчера ви показахме как в хипермаркети се продава боядисано слънчогледово олио за зехтин екстра върджин.

С помощта на ултравиолетовата светлина Христо Колев проверява дали слага в салатата си истински зехтин или боядисано олио. Как става това?

"Цялата идея и цялата тайна се крие в това, че този, който е екстра върджин, съдържа индивидуални молекули хлорофил, които, когато са разделени, а не както ги виждаме обикновено в листата, имат червена флуоресценция при облъчване с ултравиолетова светлина", обяснява той.

По-ниският клас зехтин, както и оцветеното олио светят в синьо-зелено, казва младият специалист. Пробата не може да стане още в магазина, защото екстра върджин се продава в тъмни стъклени бутилки. За да се пробва чрез ултравиолетова светлина, трябва да се прелее в прозрачен съд. Същата светлина може да ви помогне и при избора на алкохол.

"Алкохолът също е флуоресцентен и също бихте могли да си направите някакви изводи за това колко е разредено виното. Всеки алкохол, който не е дестилат, със сигурност ще съдържа флавоноиди, които са молекули остатъци от растението, така че всичко, което не е дестилат като вино, бира ще светят синьо-зелено, а също така и уиски, въпреки че е дестилат, то престоява в бъчви, където се освобождават молекули от дървото и започва да свети оранжево-червено", поясни Христо Колев.

Фенерът-детектор не се продава масово. От всяко фенерче може да се прави такъв детектор, като се замени белият диод с ултравиолетов. Христо Колев разказва, че в работата си непрекъснато използва ултравиолетовата светлина, за да наблюдава бактерии. Преди две години когато мислел как може да вкара науката в един бар заради шоуто, открил че алкохолът е флуоресцентен. След това решил да приложил теста и върху зехтина когато се усъмнил в качеството, на това което яде.

До днес обаче Христо Колев не е научил някой да е последвал примера му.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?