НОВИНИ

Как разпореждане на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти?

Разпореждане на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти, нарушава медицински стандарти и не позволява на специалисти да прилагат животоспасяващ метод. В конфликт на интереси експерти от здравното министерство приемат методика за субсидиране на лечебните заведения, според която кръвта на пациенти с тежки автоимунни проблеми може да се пречиства само от анестезиолози и само в реанимация. Така оставя болници да трупат загуби, пациенти да плащат за животоспасяващия метод или да влизат в реанимация с риск за живота си.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:19, 21.12.2017
Чете се за: 01:22 мин.
Още

За да го излекуват от миелом, присадили на Калоян стволови клетки от чужд донор. И сменили изцяло имунната му система. Сега, обаче, тя се обръща срещу него. И се налага периодично да минава през плазмо и фотофереза.

Калоян Димов - пациент: То е животоподдържаща процедура, да се модулира имунната система най-общо.

За първи път от доста време, процедурата на Калоян е в хематологията, а не в реанимацията на ИСУЛ, където рисковете за него да били огромни.

Калоян Димов: Пациентите тук са имуно-компрометирани, т.е. нямат адекватна имунна реакция, а там има от вътреболнични инфекции до мен е лежал болен от менингит.

Сега процедурата на Колоян е за сметка на болницата. Защото според методиката на здравното министерство, тя се заплаща само ако се извършва от анестезиолози в интензивно отделение. А хематологията нямат реанимация

Проф. Милчо Минчев - р-л на отделение в НБАЛХЗ: И ние на всяка процедура губим по 2000 лева. И за да можем да се справим по някакъв начин, се наложи да сключим един договор с болница "Царица Йоанна".

Методиката на министерството се съобразява единствено със стандартите на анестезиолозите. А плазмоферезата е ключова и в нефлологията, при очистването на кръвта от антитела при възпаление на бъбреците, когато може да се стигне до бъбречна недостатъчност, или също след трансплантация на бъбрек, когато има опасност да се отхвърли присадения орган.

Проф. Емил Паскалев - председател на Българско нефрологично дружество, р-л клиника по нефрология в Александровска болница Тези пациенти са имуносупресирани и попадат в една обстановка, която е опасна за тях.

Лечението в интензивни отделения е крайно опасно - твърди в писмо до БНТ и председателят на американската асоциация по афереза, която чертае световните стандарти. Добри Кипров заявява, че анестезиолозите нямат нужната подготовка да са водещи в тези процедури. И най-често с е извършват амбулаторно от специалистите по съответното заболяване. Около това разбиране уж се обединяват и нашите лекари

Проф.Емил Паскалев: На следващия ден бяхме изненадани, че решението е коренно различно и то разрешава само на анестезиолозите и на никой друг

Какви са мотивите на това решение - потърсихме отговор и от настоящето ръководство на здравното министерство, отговор за сега няма.

Според справка от ведомството за 2016 година близо 2 милиона лева отиват само към интензивните отделения на 6 болници. Повече от половината са към болницата, ръководена от анестезиолог и главен секретар на министерството, по времето когато е приета методиката за субсидиране, подписана от министър, също анестезиолог. Подкрепен от следващия екип министър и заместник министър - отново анестезиолози.


подробен репортаж можете да видите ТУК, в сутрешния блок "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма изпълнител на първия етап на проекта за нов воден цикъл в Добрич
Все още няма изпълнител на първия етап на проекта за нов воден цикъл в Добрич
Аварията с топлото в София може да продължи и утре
Аварията с топлото в София може да продължи и утре