НОВИНИ

В „Денят започва“: Какви са рисковете при закупуване на автомобил втора ръка?

Некоректни търговски практики при продажбата на автомобили втора ръка не са изключение. На технически неизправни автомобили се придава продаваем вид и се представят като перфектни - тези коли обаче са рискови на пътя и могат да поднесат неприятни изненади на шофьорите. В "Денят започва" по темата говореха Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш началник на КАТ и Йонко Иванов - председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 03.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Богдан Милчев подчерта, че най-важният критерий за автомобил втора ръка би трябвало да е качеството му.

Богдан Милчев, Института за пътна безопасност: Това е един пазар, който държавата е неглижирала през годините, държавните институции, оставили са го той да се саморегулира. Взаимоотношенията между купувач и търговец са оставени свободно, което чисто търговски е добре, но от друга страна, когато продаваме оръжие, защото автомобилът е оръжие за убиване, държавните институции трябва законодателно да решат някои проблеми и дефицити, които има в тази посока и един от тях е именно това, че определяйки цената като основен фактор при покупката на един автомобил, ние неглижираме качеството му.

Според Йонко Иванов отговорност колко качествен е закупеният автомобил втора ръка носи купувачът и допълни, че неразбиращите трябва да се обърнат към нужните консултанти. Той оправда онези, за които цената при закупуването на кола е приоритет с лошите пътища, които разбиват всеки един автомобил.

Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка: Напоследък доста се говори, че високата скорост причинява голяма смъртност по пътищата, както и за неизправността на автомобилите. Бих могъл да спомена, че само 7 загинали имаме от висока скорост, превишена скорост за изминалата година, а пък процентът е под 1% ПТП-та поради неизправност на автомобилите.

Той допълни, че „евтиното винаги излиза по-скъпо“ и това важи при автомобилите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пръв път Македония ще получи благодатния огън официално от БПЦ
За пръв път Македония ще получи благодатния огън официално от БПЦ
Започва тримесечната стачка на железопътния транспорт във Франция
Започва тримесечната стачка на железопътния транспорт във Франция