НОВИНИ

Какво се промени след визитата на Медведев - коментар на енергийни експерти

България ще строи българската част на "Турски поток" и АЕЦ "Белене". Такива заявки даде правителството ни след приключилата в началото на седмицата визита на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Тук бяха и най-големите енергийни руски шефове - на "Газпром" и на "Росатом". Какво всъщност стана ясно след тази среща и ще има ли ново отлагане на големите енергийни проекти - попитахме експертите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:52, 10.03.2019
Чете се за: 01:46 мин.
У нас
Атанас Тасев, енергиен експерт: Аз съм с впечатление, че геополитическият фактор го няма в момента. Тоест ние нямаме натиск от страна на Щатите да не строим "Белене", а що се касае до "Турски поток" - нито дума, видяхте Помпео дойде - говориха за изтребителите.
Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум: "Газпром" бърза, Русия бърза да започне "Белене", защото това са стратегически проекти, от които тя печели геополитика.

Какво точно се е случило на срещата на двамата премиери е малко вероятно да научим, но какви са неоспоримите факти. Животът на АЕЦ "Козлодуй" е удължен с 10 години, след това не е ясно дали България ще иска ново удължаване или не. Строителството на втората атомна централа е спряно вече шест години за пореден път, а от началото на първата копка са минали повече от 40 години. Изграждането на българо-сръбската газова връзка е част от проекта за хъб Балкан, а засега с договор за пренос на синьо гориво по нея са руската "Газпром" и швейцарската "МЕТ".

След срещата Борисов-Медведев бяха дадени два сигнала от Москва - тя има интерес към "Белене", но не и към газовия хъб "Балкан". Тук експертите са на противоположни мнения.

Иван Хиновски: Това всъщност означава за нас торпилиране на идеята за газов хъб, защото без руския газ, ние оставаме с нулеви източници поне за момента.
Атанас Тасев: Чисто медийно е полезно за нас. Ако бяха казали да, ето и ние приветстваме идеята за газов хъб "Балкан", ето, ние ви даваме газ, тогава веднага щяха да започнат депутати от Европейската комисия да пращат питания.
;

В момента през България преминават над 17 млрд. куб. метра газ годишно от Русия през Украйна. В страната се потребяват близо 3 милиарда.

Атанас Тасев: Русия има задължение до 2022 г. да ни доставя ежегодно около 3-3,3 млрд. кубически метра газ, тоест до 2022 г. руският газ присъства по фиксирани условия. Нас ни предупредиха преди три години, казано е категорично, сега е преповторено, че от 1 януари 2020 г. транзит през Украйна по направление България няма да има.

Към момента "Газпром" е сключил договор с "Булгартрансгаз" да пренасят транзитно количества към Сърбия след като завършим новата тръба.

Иван Хиновски: На тези условия на Русия, България нямаше друг ход, освен така да се каже да се снишава и всъщност това беше нашата политика.
Атанас Тасев: Търгуването на капацитет не означава Аврамов дом, тоест да влизате в системата и да излизате когато искате. Така реално Русия си гарантира, че или ще превозва газ през страната или трябва да плаща неустойка.

Другият важен проект след срещата на премиерите беше "Белене". Тук експертите видяха различни подбуди.

Иван Хиновски: Бързането и ранното спиране на АЕЦ "Козлодуй", не ми се иска да вярвам, че това е пак подсказването на "Росатом", за да може да започне "Белене". Ако сега не реализираме, извинете - нямаме кога. имаме потребности, изяснени са много от проблемите, които съществуваха и най-важното, че го няма този силен геополитически натиск.

За да няма натиск към момента страната ни е склонна да замени неядрената част на централата, включително и от американски доставчици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
76 години от спасяването на българските евреи
76 години от спасяването на българските евреи
Пътнически самолет със 157 души на борда се разби в Етиопия
Пътнически самолет със 157 души на борда се разби в Етиопия