НОВИНИ

Хиляди излязоха на протест в Барселона срещу решението на Мадрид

Хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да протестират срещу решението на Мадрид да разпусне каталунското правителство. Лидерът на областта Карлес Пучдемон сравни действията на испанските власти с военната диктатура на генерал Франко. Предложенията от испанския премиер предвиждат до 6 месеца в Каталуния да бъдат проведени предсрочни избори. Каталунски вестник твърди, че още утре Барселона ще отговори - с обявяване на независимост на областта. За хронологията на последните събития в Испания, разказва Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:30, 22.10.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Недоволни повече от всякога. Решението на Мадрид да отнеме много от правомощията на каталунските власти изкара над 450 хиляди души по улиците на Барселона.

- мъж: Това е последният сигнал, че диалогът е разрушен и много добре показва какви са техните намерения. Не става въпрос само да предотвратят независимостта, не те искаха да отнемат и автономията.

Към протестиращите се присъедини и каталунският лидер Карлес Пучдемон. Той определи решението на испанското правителство като атака срещу демокрацията.

Карлес Пучдемон, лидер на правителството на Каталуния: Искам да отправя послание към Европа. Не само до политическите лидери, но най-вече до европейските граждани, нашите братя и сестри, с които ние споделяме европейско гражданство. Ако европейските основополагащи ценности са застрашени в Каталуния, те ще бъдат застрашени и в Европа. Демократичното решаване на бъдещето на нацията не е престъпление.

Карлес Пучдемон заяви, че ще свика каталунския парламент, за да обсъдят решението на Мадрид.

-жена: Ние им дадохме още една възможност да ни чуят, но те отказаха. Според мен Карлес Пучдемон скоро ще обяви независимост.

В изказването си Карлес Пучдемон, обаче, не препоръча, нито призова депутатите да гласуват за едностранно обявяване на независимост

Три седмици след референдума, Каталуния продължава да е разделена и идеята за независимост продължава да има противници.

-мъж- Да, каталунец съм. Роден съм в Барселона, но съм против независимостта.

Освен отстраняване на каталунското правителство и предсрочни избори, планът на испанското правителство придвижда и орязване правата на парламента.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Целите са четири - възстановяване на законността, връщане към нормалното съжителство, икономическо възстановяване и провеждане на избори.

Вероятно каталунската полиция ще бъде заменена с испанската. Очаква се и Мадрид да наложи контрол и над обществената каталунска телевизия.За да влезе в сила предложението на испанския премиер трябва да бъде одобрено от Сената на Испания, но най-голямото изпитание в отношенията между Мадрид и Барселона предстои и то ще настъпи, когато трябва физически да бъде изпълнен планът на испанското правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 отбелязва шестия си рожден ден с фолклорен празник пред Народния театър
БНТ 2 отбелязва шестия си рожден ден с фолклорен празник пред Народния театър
Служители на МВР от цялата страна се събраха на протест в столицата (СНИМКИ)
Служители на МВР от цялата страна се събраха на протест в столицата (СНИМКИ)