НОВИНИ

Хронология на нощта в Турция

Както знаете, тежка беше изминалата нощ в Турция. Драматични часове, през които се извършва опит за преврат. Заобиколен от стотици привърженици, турският президент Ердоган се появи на летището в Истанбул. Той обяви, че отговорните за бунта ще получат необходимия отговор. Премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че вече има арестувани 130 души заради пуча. Убит е и генерал, който е участвал в преврата. Има информации за 42-ма загинали, повечето от жертвите са полицаи. В престрелките са загинали и цивилни. Но тази информация все още не е потвърдена официално.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:15, 16.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

В Истанбул и в Анкара продължават да се водят престрелки между военни и полицаи. Стрелба се чува и в района на летището в Анкара. През последните часове две експлозии отекнаха в сградата на парламента. Сблъсъци между полицаи и военни има и на площад Таксим в Истанбул.

Турският премиер нареди да бъдат сваляни всички самолети, които излитат от базата в Ескишехир, която пучистите превзеха. В небето над Анкара продължават да летят хеликоптери на ниска височина. По-рано те обстрелваха парламента. Нанасят и удари по казарми на жандармерията в града.

;

"Предателство", "измяна към родината", така турският президент нарече опита за преврат.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Имаше командири, които не бяха верни на страната и ценностите на страната. Те получаваха команди от Пенсилвания. В момента съдът провежда арести. Има полковници, майори. Но няма да се задоволим само с това. Армията ни трябва да е чиста. Започнахме тази операция, ще я довършим. Така както се борим с терористите. Казахме, че и те са терористична организация, ето видяхме, че са въоръжена терористична организация. Турция има избрано правителство, избран президент. И ние ще продължим да изпълняваме задълженията си до край. Няма да оставим страната ни на тези окупатори".

Кой стои зад преврата? Според телевизия CNN Turk, пучът е бил организиран от военен прокурор и 46 високопопоставени офицери.

Според Ердоган, обаче, разбунтувалите се военни са получили заповеди от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в Съединените щати. Привърженици на Гюлен отхвърлиха обвиненията.

Заради опита за преврат, въздушното пространство над Турция беше затворено за няколко часа. От 6 часа местно време международното летище "Ататюрк" в Истанбул възобнови работа си. То е под контрола на лоялни на президента военни.От Турските авиолинии съобщиха, че всички полети ще се изпълняват по разписание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззет Исмаилов: Превратът не е успешен
Иззет Исмаилов: Превратът не е успешен
Осуетен е опитът за преврат в Турция
Осуетен е опитът за преврат в Турция