Китай определи Помпео като егоист, готов да жертва интересите на партньорите си

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео надценява възможностите на страната си и заема неадекватна позиция спрямо други държави, пишат в коментари водещи медии в Китай. Той се стреми да извлече за Вашингтон ползва като нарушава чуждите национални интереси.

от БГНЕС
16:11, 09.11.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света
китай определи помпео егоист готов жертва интересите партньорите

Помпео постоянно подчертава, че САЩ и европейските страни ги обединяват общите ценности и настоява държавите от Евросъюза да се противопоставят на Китай, Русия и Иран. Очаква от тях да защитават позицията на Вашингтон, която американският дипломат определя като „всеобщ западен интерес”.

„Трябва ли да смятаме подобни егоистични хегемонстични настроения за нормални?”, питат реторично политолози от един от големите китайски информационни портали.

„В последно време държавният секретар напада непрекъснато комунистическата партия на Китай и даже се опитва да внесе разкол в отношенията ѝ с народните маси. Заради подобно надценяване на собствените сили в областта на политиката той изглежда малко одиозно – това не съответства на стила и нивото на Държавен департамент на велика държава”, пише в коментарите.

Според наблюдатели, по време на посещението си в Берлин по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена Помпео при всяка удобна възможност е изтъквал американските интереси. В частност, той е настоял Германия да се откаже от телекомуникационното оборудване на Huawei и да се прекратят проектите по внос на газ от Русия.

„Преди две години САЩ обявиха, че се връщат към епохата на съперничество между великите сили и определиха Русия с Китай като свои стратегически конкуренти. В международен план настъпиха големи промени, въпреки че американската страна очаква Европа да следва стария път, като поставя максимален акцент върху интересите на Вашингтон. Възниква въпросът: защо европейските държави да жертват собствените си интереси, да действат като доброволци и да прилагат луди идеи от периода на Студената война? “, се казва в коментарите.

Според китайските наблюдатели, Помпео „не е способен да отвикне от мисленето на студената война” и „полага безполезни усилия, като демонстрира своите предразсъдъци”. По този начин Държавният департамент открито се опитва да нанесе удар по политическата система на Китай и да разпространява „така наречената теория за китайската заплаха”.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Макрон: Европейците да не забравят важността на падането на Берлинската стена
Макрон: Европейците да не забравят важността на падането на Берлинската стена
Ангела Меркел призова Европа да защитава демокрацията
Ангела Меркел призова Европа да защитава демокрацията