НОВИНИ

Клинтън и Тръмп лице в лице за първи път в тв дебат

Преди малко повече от час в Съединените щати завърши първият пряк дебат между водещите кандидати за президентския пост в страната Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Двамата обсъдиха най-важните теми, касаещи американската вътрешна и външна политика, сред които идеите им за икономиката, взаимоотошенията с НАТО и Русия и плановете им за идващите имигранти в САЩ.

Георги Петров
от Георги Петров
06:06, 27.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Редица политически експерти определиха вечерта като провал за Доналд Тръмп, изтъквайки точните му изказвания по икономически въпроси в началото на дебата и излизането извън конкретика по проблемите на вътрешната и външната политика. През първите минути на събитието милиардерът обяви, че Щатите трябва да провеждат много по-ефикасни преговори със своите икономически партньори, за да избегнат кризисни ситуации като тази от 2008-а година. Клинтън контрира аргументите на Тръмп, като заяви, че именно милиардерът е успял да спечели максимално от кризата.

Доналд Тръмп, кандидат на републиканците за президент на САЩ: "Секретарят Клинтън започна да говори за икономическите ни провали много наскоро, а тя се занимава с това от 30 години и това повдига въпроса защо не е направила договорките ни по-добри. Споразумението "НАФТА" е неизгодно дори само заради данъците. Секретарят Клинтън и другите политици трябваше да се занимават с това от години, а не едва сега, защото ние създадохме движение около това."
Хилари Клинтън, кандидат на демократите за президент на САЩ: "Доналд беше един от хората, които стискаха палците кризата да се случи. Той каза през 2006 година "Хей, надявам се системата да пропадне, защото тогава мога да купя имоти и да направя пари.". Е, тя наистина пропадна. Но двете милиона души изгубиха работните си места, пет милиона изгубиха домовете си и 13 трилиона долара изчезнаха."

По въпроса за етническите малцинства в Щатите Тръмп заяви, че криминални банди бродят по американските улици и много от тях се състоят преди всичко от нелегални имигранти. Милиардерът застана категорично зад по-агресивните полицейски практики като произволни претърсвания, докато Хилари Клинтън ги определи като "неконституционни" и "неефективни". Кандидатът на Демократическата партия подчерта, че служителите на реда трябва да бъдат обучавани в расово безпристрастие в своите действия, независимо от цената.

Доналд Тръмп, кандидат на републиканците за президент на САЩ: "Имаме ситуация, в която хората от вътрешните части на градовете ни, афроамериканци и латиноамериканци живеят в ад, защото е толкова опасно. Вървиш си по улицата и просто могат да те застрелят. Ние трябва да върнем закона и реда. Произволните претърсвания проработиха много добре в Ню Йорк, попитайте кмета Джулиани, той е тук."
Хилари Клинтън, кандидат на демократите за президент на САЩ: "Имайки предвид, че конкретно в полицията расовите предразсъдъци могат да имат фатални последствия, още в първия ми бюджет ние ще предоставим средства, които да помогнат да се справим с расовите предрасъдъци и пристрастия в органите на реда чрез обучения и тренировки."

В края на дебата Тръмп за първи път обяви, че ще окаже всяческа подкрепа на Клинтън, ако тя спечели президентските избори през ноември, което множество политолози отчетоха като признаване на поражението от негова страна. Социологическите проучвания от нощта на дебата вече отчетоха повишение на процентите на обществено одобрение в полза на бившия държавен секретар.

Вижте и коментара на кореспондента на БНР в САЩ Младен Петков!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли втора българска кандидатура за генерален секретар на ООН?
Ще има ли втора българска кандидатура за генерален секретар на ООН?
Референдум в Италия през декември решава политическата съдбата на Матео Ренци
Референдум в Италия през декември решава политическата съдбата на Матео Ренци