НОВИНИ

Колко лесно става всичко - отиваш при Меркел и…

Я, колко лесно ставало всичко - отскачаш до Берлин, виждаш се с канцлера Ангела Меркел за малко повече от половин час и когато се върнеш в Скопие заявяваш, че всичко е наред.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
13:00, 15.06.2019
5658
Чете се за: 02:10 мин.
Истории
лесно става всичко отиваш меркел

Така постъпи и премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Показа мускули на лидерите от Европейския съюз, закани се, че ако не дадат дата за начало на преговорен процес за членство, ще върне мандата си на премиер и ще насрочи извънредни парламентарни избори с всички последствия за вътрешната и регионална стабилност на Западните Балкани.

Замрази обещаваната от предизборната кампания „метла“ на корумпираните и некадърни министри, заместници и директори на държавни предприятия, стопира някои от ключовите закони, влезли в процедура, отказа да се занимава с реконструкцията на водения от него кабинет. Няма дата през юни, както е обещано, няма реформи в Македония. Животът спира…

И така до деня четвъртък, когато в предобедните часове премиерът на Северна Македония прекара около 40 минути в кабинета на Ангела Меркел в Берлин. Какво са си говорили стана ясно от неговите изявления, след като се върна в Скопие. И слава Богу, защото ако се види крайно лаконичното съобщение на канцлерството в германската столица, човек може да остане с впечатлението, че Меркел и Заев са говорили за всичко друго, в това число и за съвместен полет до Марс /шега, разбира се!/, но не и за това ще получи ли Северна Македония наистина юнска дата за начало на преговори за членство в ЕС.

В крайна сметка стана ясно, че Меркел е заявила на Заев, че през септември германският Бундестаг ще разгледа и ще подкрепи искането на Северна Македония за старт на преговорния процес, и това вече било гаранция, че нещата ще мръднат от сегашната „мъртва точка“. И то въпреки, че някои от държавите-членки все още имат резерви за това. Нещо повече, депутат от партията на Меркел в едно вестникарско изявление даде да се разбере, че двойката Албания - Северна Македония ще бъде преустроена и изоставащата Албания ще бъде отделена от бързащата и по-готова Северна Македония. Това пък даде повод на албанския президент Илир Мета да протестира решително, но това вече е друга тема.

Вече в Скопие май няма никакви неизвестности около датата. Големият въпрос - юни или есента, намери отговор, и то такъв, какъвто публичната мълва от седмици носеше из Скопие – през лятото дата няма да има. Но която мълва заради натиска на опозицията Заев не искаше да приеме. А мълвата подхвърляше нещо такова - радвайте се, ако все пак това се случи през есента.

Второ, няма да има и оставка на премиера Заев и предсрочни парламентарни избори. Стабилността в Северна Македония и в района се запазва, ура!

Това пък даде основание на опозицията в страната да нададе вик на протест, защото там очакваха наистина Заев в нервността си от неяснотата около позицията на Брюксел да насрочи извънредни избори. Които ВМРО-ДПМНЕ да спечели, разбира се, и да върне държавната каруца в блатото, в което лишеният онзи ден от депутатски имунитет бивш премиер Никола Груевски я набута. А, и нещата около „метлата“ се раздвижиха, предстои смяна на министри, или по-скоро ротация, като „врътката“ ще прати някои от досегашните министри начело на други ресори, нищо повече, май. Ще видим…

Два дни преди Заев да отърчи до Берлин, за да се види с Ангела Меркел, новият президент на страната Стево Пендаровски направи първата си визита в чужбина, разбира се, в Брюксел. И той там по време на срещите си каза колко важно е Северна Македония да получи потупване по рамото под формата на дата за преговори, но Туск ясно му отговори, че не всички държави от ЕС са склонни да одобрят такава мярка. А решенията, както е известно, се взимат с пълен консенсус. Във всеки случай, препоръката, която бе дадена на Пендаровски, бе да чака есента и да се моли за успеха на делото, наречено старт на преговори за пълноправно членство на Северна Македония в Европейския съюз.

И какво се оказва - едно е да тънеш в неяснота и в такава ситуация да помпаш мускули към партньорите си от Запад, и съвсем друго е Ангела Меркел да те приеме, да ти каже набързо какво да правиш и ти най-сетне успокоен, да преглътнеш още едно неизпълнено обещание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Черна гора ще подпишат спогодба за автомобилни превози
България и Черна гора ще подпишат спогодба за автомобилни превози
Хиляди венецуелци на границата с Перу
Хиляди венецуелци на границата с Перу