НОВИНИ

"Комерсант": Путин ще посети Франция до края на май

Владимир Путин и Еманюел Макрон откриха повод за среща; руският президент лети за изненадващо посещение във Франция, пише "Комерсант". Според източници на вестника в Париж и Москва на 29 май Владимир Путин ще направи непланирана визита във Франция. Това ще му осигури възможност лично да се запознае с Еманюел Макрон - новия лидер на страната, смятана за един от основните партньори на Русия в ЕС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:35, 22.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
комерсант путин посети франция края

Източниците сочат като повод за посещението откриването на изложба, посветена на руския император Петър Първи, във Версай - резиденция на френските крале. Но високопоставен служител в Кремъл уточнява, че "дневният ред на визитата ще е наситен" и едва ли ще се ограничи с тържествената дворцова церемония. По думите на събеседник на изданието в Париж "е трудно да си представим, че г-н Путин би отпътувал за Франция, без да получи съгласие за среща и запознанство с новия президент".

По време на избирателната кампания във Франция Макрон единствен сред основните кандидати не се обяви за сближаване с Москва и смекчаване на антируските санкции, наложени от ЕС. Такива бяха позициите на други четирима измежду главните претенденти. За разлика от тях Макрон зае предпазлива позиция спрямо Русия - предпочете да акцентира върху европейските и евроатлантическите ангажименти на Париж, напомня всекидневникът.

Изложбата във Версай, чието откриване може да стане повод за посещение на руския президент, е уредена в двореца Голям Трианон във Версайския парк по случай навършването на 300 години от визитата във Франция на първия руски император и установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя ще продължи до края на септември.

Горе-долу по същото време, когато Путин ще бъде във Франция, американският лидер Доналд Тръмп ще участва в среща на върха на НАТО недалеч оттам - в Брюксел. По-рано източници на "Комерсант" в Москва и Вашингтон съобщиха, че официални лица от двете страни са обсъдили възможността Путин и Тръмп да се срещнат по време на европейската обиколка на президента на САЩ, дори посочиха като примерна дата 28 май. В крайна сметка обаче официално бе заявено, че лидерите на двете свръхсили ще се запознаят през юли на срещата на върха на Г-20 в Хамбург.

Запитан от "Комерсант" може ли да има промяна в програмите на двамата президенти с оглед посещението на Путин във Франция, Държавният департамент на САЩ засега не дава отговор, добавя изданието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите трябва да представят мерки за опазване на чистотата на питейната вода
Властите трябва да представят мерки за опазване на чистотата на питейната вода
Министър Ангелкова предлага отпадане на повторната категоризация на обекти
Министър Ангелкова предлага отпадане на повторната категоризация на обекти