НОВИНИ

Красимир Вълчев: ​Част от училищните настоятелствата са станали черни каси

Част от училищните настоятелствата са се превърнали в черни каси. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседание на парламентарната комисия по образование и наука.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:25, 13.09.2017
Чете се за: 00:25 мин.
Още
красимир вълчев ​част училищните настоятелствата станали черни каси

Според министъра съществуват много опорочени модели на управление на настоятелствата. Затова в началото на седмицата МОН е изпратил писмо до всички образователни институции да се въздържат от събиране на приходи чрез настоятелствата от родителите.

Подаден е сигнал и до министерство на финансите за извършване на данъчна проверка. Днес в комисията бяха изслушани и заинтересованите страни по казуса със Софийската математическа гимназия.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Факт е, че биваме сигнализирани периодично за такава дейност на настоятелствата, която не е в полза на училището. Към днешна дата те не са предмет на този контрол, под който са училищата като бюджетни предприятия и в редица случаи се използват за дейности, които трябва да се извършват от училищата. използват се за събиране на приходите от родителите, в някои случаи са със задължителен характер и с намек за задължителност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 години от първата изложба на Лика Янко
50 години от първата изложба на Лика Янко
Рестартират концесията на Летище София до 2 месеца
Рестартират концесията на Летище София до 2 месеца