НОВИНИ

Крайнодесните се връщат в управлението на Австрия

Крайнодесните се връщат в управлението на Австрия. Австрийската народна партия на консерватора Себастиан Курц ще създаде коалиционно правителство с популистката Австрийска партия на свободата, и така Курц ще стане най-младият премиер на Стария континент.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:21, 16.12.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

До споразумението се стигна след изборите през октомври, спечелени от Австрийската народна партия на Себастиан Курц, която обаче не можа да си гарантира мнозинство в парламента, и след дувмесечни преговори с останалите политически формации. АКО документът получи зелена светлина Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия, посочват анализатори.

Австрийската народна партия и Австрийска партия на свободата са управлявали страната заедно и преди, в периода 2000-2005 година. Нито Себастин Курц, нито лидерът на партията на свободата - Хайнц-Кристиан Щрахе, дадоха подробности за упрвленската си програма, като обявиха, че първо ще запознаят с нея президента Александър Ван Дер Белен.

Наблюдатели коментират, че за да се стигне до споразумение двете партии са сближили позициите си по теми като намаляване на данъците, свиване на бюрокрацията и ограничаване на миграцията. Очаква се заместник на 31 годишния Себастиан Курц да бъде Хайнц-Кристиан Щрахе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение разлюля индонезийския остров Ява
Силно земетресение разлюля индонезийския остров Ява
Отново сблъсъци между израелски войници и палестинци
Отново сблъсъци между израелски войници и палестинци