САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ

Кристин Лагард подаде оставка като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Решението ще влезе в сила на 12 септември. Това се казва в изявление на Лагард, разпространено от финансовата институция.

от БГНЕС
18:51, 16.07.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света
кристин лагард подаде оставка директор мвф

"Срещнах се с Изпълнителния съвет и подадох молба за оставка, която ще влезе в сила на 12 септември. Отказът от моите ангажименти, за което беше обявено по-рано, ще остане в сила до този момент", се посочва в изявлението. Лагард е взела решението за оставката си "в интерес на фонда, защото това ще ускори процеса на избор" на неин наследник.

"Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки за предвижване на процеса по избирането на нов директор. Дейвид Липтън ще остане наш изпълняващ длъжността директор", отбеляза тя.

На срещата на върха на ЕС на 2 юли кандидатурата на Лагард беше издигната за президент на Европейската централна банка. В тази връзка Лагард още същия ден обяви, че временно прекратява своята работа като директор.

По-рано Ройтерс съобщи, че тя не е подала веднага оставка, защото не е била убедена, че нейната кандидатура ще бъде одобрена от Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: Горанов да понесе отговорност след хакерската атака
Кристиан Вигенин: Горанов да понесе отговорност след хакерската атака
Водата в 10 варненски села е негодна за пиене
Водата в 10 варненски села е негодна за пиене