НОВИНИ

Критики към тайно споразумение за подслушване на телефони в Румъния

Правозащитна група критикува споразумение между Румънската разузнавателна служба и Върховния касационен съд за подслушване на телефони, като посочи, че то излага обикновените граждани на потенциални злоупотреби, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:50, 19.06.2018
Чете се за: 00:23 мин.
По света
критики тайно споразумение подслушване телефони румъния

Съдът, прокурори и Румънската разузнавателна служба подписали през 2009 г. таен протокол, с който разузнаването се ангажира да предостави техническа инфраструктура на прокурорите и да пази класифицираната информация, получена от законно подслушване на телефони и електронни устройства. Споразумението бе разгласено вчера.

Организацията Хюмън райтс в Румъния-Асоциация Хелзинкски комитет критикува днес споразумението, като посочи, че близките връзки между съдилища и агенти от разузнаването могат да доведат до злоупотреби с гражданските права. Организацията отбеляза, че съдът е отхвърлил само едно от 26 500 искания за подслушване на основание национална сигурност.

Високопоставени членове на управляващите социалдемократи твърдят, че през последните години са били подслушвани шест милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 400 кг канабис са открити в камион с българска регистрация във Франция​
Близо 400 кг канабис са открити в камион с българска регистрация във Франция​
От АБВ поискаха оптимизация на областите в България
От АБВ поискаха оптимизация на областите в България