НОВИНИ

Лидерите на САЩ и Франция отново демонстрираха неразбирателствата си в Лондон

Започна срещата на върха на НАТО в Лондон. Александър Марков следи всичко важно от нея.

Александър Марков
от Александър Марков
08:25, 04.12.2019 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света

На странната си пресконференция лидерите на САЩ и Франция отново демонстрираха неразбирателствата си по редица въпроси.

Американският президент определи думите на Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт като доста "гадни и неуважителни", а Макрон - като "справедливи" и "основателни".

Тръмп поиска повече пари от съюзниците, предефиниране на ролята и функциите му, а Макрон - участие в тази реформа на силния европейски компонент, наречен Общоевропейска отбрана, за каквото той ратува още от встъпването си в длъжност.

Турция също се намеси между шамарите, като блокира плановете за защита на Прибалтийските републики и Полша в замяна на признаване на кюрдските Сили за защита на народа за терористи. Бойците, които Еманюел Макрон определи като хора, с които съюзниците са се били рамо до рамо, за да разгромят ИДИЛ в Сирия.

Интересно ще е днешното заседание на Северноатлантическия съвет, на което ще присъства и българският президент Румен Радев. Освен темите за необходимостта от нов Договор за ракетите със среден обсег, на дневен ред стои въпроса за възраждащата се мощ на Русия и Китай, за киберзаплахите, борбата с тероризма и парите за отбрана.

;

Ледени лица и остри несъгласия - такава беше съвместната дълга и напрегната пресконференция между президента на САЩ Доналд Тръмп и френския лидер Еманюел Макрон. Минути по-рано Тръмп критикува думите на Макрон за мозъчната смърт на НАТО.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е много, много гадно изявление за всички останали 28 държави-членки. Не можеш да правиш такива изявления за НАТО. Това е много неуважително.

Френският президент защити думите си.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Наясно съм, че моите думи предизвикаха известни реакции и разтърсиха малко някои хора, но аз държа на казаното.

Двамата лидери обмениха остри коментари за бойците на ИДИЛ, някои от които са европейски граждани, както и за разходите за отбрана.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: НАТО е много различен от това, което беше преди 3 години. Съюзниците увеличиха вноските си със 130 млрд. долара, но това не е достатъчно. Има много страни, които не изпълняват ангажимента си. Ще подходя към тях от търговска гледна точка. Не искаме държави-виновници.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Абсолютно вярно е, че САЩ инвестира твърде много в НАТО десетилетие след десетилетие. И именно за да има по-честно разпределение на тежестите, съм привърженик на по-силен европейски компонент в НАТО.

Липсата на общо разбиране за това, какво е тероризъм и ролята на Турция също внесе напрежение между двамата.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Когато погледнем Турция, те сега се сражават с онези, които се сражаваха рамо до рамо с нас срещу "Ислямска държава". Ако ние дебатираме само колко плащаме за отбрана, но подминаваме подобна ситуация, тогава не се сме сериозни.

На този фон България е отличник с разходи за отбрана в размер 3,2% от БВП. Готова е да пази небето на Северна Македония заедно с Гърция, обяви президентът Радев, който води българската делегация.

Румен Радев, президент на България: България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното п-во на Северна Македония. Това не е само в наш национален интерес, това е и най-вече и дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност.


;

Каква точно реформа ще бъде предложена за НАТО в следващите месеци предстои да разберем.

;

За целта България вече е изпратила проект на договор на Гърция през ноември, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Считам, че това е добър знак към целия регион, България и Гърция точно да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония.

Срещата на лидерите започна с тържествен прием, даван от кралицата на Великобритания Елизабет Втора в Бъкингамския дворец и вечеря с премиера Борис Джонсън на "Даунинг Стрийт" 10. На фона на мащабни протести.

Протестират срещу НАТО и Доналд Тръмп, защото не искаме да сме повече част от НАТО, нито да сме домакини на Тръмп, който иска сключи вредна за Англия търговска сделка след Брекзит.
Студената война свърши през 1989 г. Тогава какво стана? НАТО трябваше да си намери нов враг, за да използват оръжията и властта си. Случиха се Югославия, Ирак, Афганистан, Сирия, само и само да се движи икономиката на оръжията.
Протестираме срещу Тръмп заради намесата в Иран, Ирак, Палестина, Южна Америка, откъдето сме ние.

Очаква се в Лондон лидерите да обсъдят и френско-германското предложение за Съвета на мъдреците, който да реформира НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калфин: Проблемът за болничните идва от това кой да плати
Калфин: Проблемът за болничните идва от това кой да плати
Как бивша служителка източи НОИ по схема за пенсиониране с фалшиви документи
Как бивша служителка източи НОИ по схема за пенсиониране с фалшиви документи