НОВИНИ

Лидерите от ЕНП обсъждат приобщаването на Западните Балкани към ЕС

Лидерите на ЕНП обсъждат на среща в резиденция "Бояна" приобщаването на Западните Балкани и проблемите, пред които е изправена Европа.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:15, 16.05.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Дясното политическо семейство оцени успехите на Българското европредседателство и на премиера Бойко Борисов. Фокусът на лидерите на ЕНП е насочен не само към приобщаването на Западните Балкани, а и върху проблемите, пред които е изправена Европа. Сред тези проблеми Борисов очерта Брекзит, решението на САЩ по иранската ядрена програма, както и дали ще се случи Италия да напусне еврозоната, както и напрежението в Близкия изток. Бойко Борисов каза още, че няма никакви рискове пред Европа от приобщаването на Западните Балкани и изрази надежда тук в София президентите на Сърбия и Косово да си стиснат ръцете и да покажат, че Балканите са не по-малко цивилизовани от двете Кореи.


Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия: В София сме във връзка с българското председателство. Аз никога няма да забравя вашата партия заради работата, която вършите. Мога днес уверено да кажа, че това председателство ще бъде с много голям успех. Цялото ни политическо семейство днес е във вашата столица. Тук сме за да подкрепим нашия приятел, това, което Европа не познава добре са Западните Балкани - ние имаме обща история, обща география. И имаме интерес това да бъде един проспериращ регион. Това е целта на днешната среща и причината да имате пълната ни подкрепа. Балканите винаги са били приоритет за ЕНП и винаги ще го повтарям - Балканите са в границите на Европейския съюз.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз благодаря за добрата оценка и искам да кажа, че днес на този форум не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Аз съм благодарен на всички колеги от всички политически партии от целия Европейски съюз, включително и шестимата от Западните Балкани, че приеха поканата и дойдоха днес всички тука. Така че това е успех на България, на българския народ и аз от името на хората благодаря за това, че до един сте тук. Що се касае за Балканите, аз не съм вярвал, че 15 години затишие след Солун, това ще бъде възможно отново да го сложим на масата, избрахме си най-трудното, което имаше в Европа.

Премиерът Бойко Борисов се надява срещата на върха бъде успешна, а лидерът на ЕНП смята, че Боросиво може да помогне за приобщаването на страните от Западните Балкани, тъй като той най-добре познава този регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев декларира подкрепата си за Западните Балкани
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев декларира подкрепата си за Западните Балкани
Държавата продължава да подкрепя превозвачите
Държавата продължава да подкрепя превозвачите