НОВИНИ

Лукарски представи страната ни пред инвеститори в Германия

България е атрактивна локация за бизнес и инвестиции. Налице са всички предпоставки за задълбочаване на икономическите връзки между България и Германия. Това каза пред потенциални германски инвеститори в Дюселдорф днес министърът на икономиката Божидар Лукарски. Как протече обиколката му в провинция Северен Рейн-Вестфалия - разказва Емилиян Лилов от българската редакция на „Дойче веле".

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов
22:25, 12.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
лукарски представи страната инвеститори германия

Близо 300 млн. евро германски инвестиции са изтеглени от България само през 2014 година. Докато стокообменът с Германия нараства, капиталовложенията намаляват. Звучи като лош атестат за България като място за инвестиции.

Да убеди германския бизнес в обратното е мисията на министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на обиколката му в провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Бон, Вупертал, Дуисбург и Дюселдорф той разговаря с фирми за възможно изнасяне на техни производства от трети страни към България. „Налице са всички предпоставки да задълбочим двустранните икономически и търговски връзки и да осъществим едно печелившо партньорство", увери министърът на икономически форум в Дюселдорф. Той информира присъстващите представители на повече от 70 фирми, че скоро в България ще заработи механизъм за регулярен мониторинг на инвестиционния климат, и че се работи за въвеждане на елементи от дуалната система на обучение, даваща отлични резултати в Германия. "България има висок потенциал да привлича инвестиции в сектори с висока добавена стойност", увери Лукарски.

За да се случи това обаче, България трябва да си напише домашното - да отстрани проблемите, свързани с правната несигурност, корупцията, неефективната публична администрация, обществените поръчки и престъпността, които, изглежда, най-много тревожат потенциалните германски инвеститори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соларни дървета ще зареждат мобилните устройства в Бургас
Соларни дървета ще зареждат мобилните устройства в Бургас
Четирима души са арестувани при безредици в Атина, 10 полицаи са ранени​
Четирима души са арестувани при безредици в Атина, 10 полицаи са ранени​