НОВИНИ

Мариано Рахой прие да състави правителство на Испания

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой прие да състави правителство на Испания. Мандатът му беше връчен от крал Фелипе Шести. На изборите на 26 юни Народната партия на Мариано Рахой спечели най-много гласове, но не и абсолютно мнозинство в парламента.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:53, 29.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Месец след парламентарните избори, Рахой ще се опита да спаси страната от сценария, който се разигра след предишния вот за парламент. Тогава преговорите за правителство зациклиха с месеци, а изходът от политическата безизходица беше насрочване на нови избори. Този път едва ли ще му е по-лесно.

Мариано Рахой, временен министър-председател на Испания: Кралят ме помоли да поискам вот на доверие от парламента, за да съставя правителство. Обясних му, че на този етап нямам необходимата подкрепа, но приех мандата и ще търся нужната подкрепа.

Рахой посочи също, че Испания не може да си позволи да отиде на трети подред избори. Той обаче няма друг вариант освен коалиционно правителство. Социалистите обаче обявиха, че ще продължат да бъдат опозиция на консерваторите на Рахой.

Педро Санчес, лидер на социалистите: Ние сме втората политическа сила в страната, но всъщност сме първа сила за испанците, които на 26 юни гласуваха за промяна и които казаха, че не искат Мариано Рахой за премиер на нашата страна.

За да бъде избран за премиер, Рахой трябва да бъде подкрепен от абсолютно мнозинство, с което не разполага. Ако поне част от социалистите в парламента не го подкрепят или поне не се въздържат при гласуването на вота на доверие, Рахой няма шанс да състави кабинет.

Лидерът на четвъртата политическа сила - Гражданите - предложи план Б за излизане от задънената улица.

Алберт Ривера, лидер на партия "Гражданите": План Б е Мариано Рахой да поиска вот на доверие и при този вот опозиционните партии, дори да не подкрепят правителството, да вземат конструктивната и отговорна позиция и да се въздържат, за да излезем от безизходицата.

Движението "Подемос" обаче, които стана трета политическа сила на изборите, отхвърли възможността да се въздържи при вота.

Така сагата в търсене на компромис започва отначало. Предишните преговори за съставяне на кабинет продължиха седем месеца без успех.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Локализиран е пожарът на българо-турската граница
​Локализиран е пожарът на българо-турската граница
Преизбраха Бисер Петков за управител на НОИ
Преизбраха Бисер Петков за управител на НОИ