НОВИНИ

Мария Габриел: България има голям потенциал в цифровите технологии

Хората трябва да бъдат в центъра на трансформацията на цифровите технологии. Не бива да забравяме периферните региони. Това заяви еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в студиото на "Панорама".

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 07.07.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

По думите ѝ България е получила един от най-важните ресори за бъдещето на Европа и е важно какво можем да свършим в този двугодишен мандат, като предстои много работа.

Предстоят големи предизвикателства, свързани с авторското право и географското блокиране. Не може да има дискриминация на принципа къде живее даден човек, призова Габриел.

България има голям потенциал в цифровите технологии. Ще наблегнем на слабите ни страни. Наблюдаваме 60% ръст на облачните услуги, при 17% в световно ниво, каза тя.

Онлайн платформите носят много позитиви - достъпът до информация, бързината в търсенето и предлагането.

Според Габриел новините, които призовават към насилие и тероризъм, ще бъдат мигновено сваляни. Такива новини сега се отстраняват на 90% в рамките на 1 час. На никой не можем да наложим начина, по който ще реагира на определена информация, но можем да дадем механизъм за справяне с фалшиви новини.

Най-големият ми капитал е връзката с хората. Заедно с тях сме реализирали множество инициативи. Нужен ни е диалог и обединение, призова още новият български еврокомисар.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Георгиев: Политиците са длъжници на сектор Сигурност
Калин Георгиев: Политиците са длъжници на сектор "Сигурност"
ДРУГИТЕ новини: Джаз магии
ДРУГИТЕ новини: Джаз магии