НОВИНИ

Мартин Шулц обяви, че се отказва от поста външен министър

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц обяви, че се отказва от поста външен министър в бъдещото коалиционно правителство на канцлера Меркел. Той е подложен на силни критики в собствената му партия, че е приел поста в рамките на споразумението за широка коалиция с консерваторите. Консервативното крило на социалдемократите поиска външен министър да остане Зигмар Габриел, а лидерът на младежката организация лобира след членската маса за блокиране на споразумението.

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 09.02.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Дебатът около моята личност заплашва успеха на вота по споразумението за широка коалиция на вътрешнопартийния референдум на 4 март, обясни Мартин Шулц в специално комюнике. Наблюдатели припомнят, че преди изборите през септември той се беше зарекъл никога да не бъде министър в кабинет на Меркел.

Чрез отказа си от поста той иска да лиши от допълнителни аргументи противниците на нова широката коалиция сред социалдемократите. Шулц ще се оттегли от партийния лидерски пост, а сочената за негова наследничка Андреа Налес заяви, че преди вота партията трябва да се фокусира върху политики.

Лидерът на младежкото крило на партията Кевин Кюнерт призова членската маса да блокира споразумението за нова голяма коалиция в полза на правителство на малцинството, "поне за няколко месеца". Консервативната фракция на социалдемократите призова Зигмар Габриел да остане външен министър. Снощи и самият Габриел атакува лидера си Шулц.

;

Остава само да съжаляваме до каква степен в нашата партия едни не уважават други и колко малко струва дадената дума, написа Габриел в пресата. Той сподели, че след коалиционното споразумение малката му дъщеря Мари казала: "Татко, не бъди тъжен, сега ще имаш повече време за нас, това е за предпочитане пред господина с коса на лицето- очевиден намек за Шулц, който е с брада.

Почти три четвърти от германците са на мнение, че Шулц не трябва да приема поста външен министър, сочи сондаж на социологическия институт Форса. Недоволство от споразумението има и сред консерваторите с упреци за прекалено големи отстъпки. Време е да помислим за наследник на Меркел, заяви лидерът на младежкото крило и призова за партиен дебат по дългосрочното бъдеще на Христиандемократическия съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой защитава работниците, ако попаднат в опасна ситуация зад граница?
Кой защитава работниците, ако попаднат в опасна ситуация зад граница?
Парламентът прие Закона за банковата несъстоятелност, свързан с казуса КТБ
Парламентът прие Закона за банковата несъстоятелност, свързан с казуса КТБ