НОВИНИ

Как българските фирми определят размера на коледния бонус?

Коледният бонус у нас обикновено е около 200 лева. Данните са от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал, колкото по-голяма е фирмата, толкова по-голяма е и вероятността служителите й да получат финансова подкрепа за празниците. Милена Кирова с още интересна статистика по темата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:59, 09.12.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Раздаването на коледни бонуси вече спокойно може да бъде наречено традиция, служителите в три четвърти от фирмите у нас ще получат финансови поощрения преди празниците.

Коледни бонуси във фирмите

72 % ще раздават бонуси

16 % няма да раздават бонуси

Кой колко ще получи - повечето компании обвързват бонуса с индивидуалните постижения на служителите и резултатите като цяло на фирмата.

Работещите в 60% от компаниите ще получат до 200 лева. Значително по-малко са тези, които ще имат между 200-500 лева за харчене по празниците. Близо 30% от мениджърите ще раздадат бонуси над 500 лева.

Коледни бонуси във фирмите

60 % от фирмите - 200 лв. бонус

13 % от фирмите - от 200 до 500 лв. бонус

29 % от фирмите - над 500 лв. бонус

Как работещите в Благоевград и Бургас оценяват поощренията, вижте:

БЛАГОЕВГРАД

Цяла година работа и очакване за някой лев допълнително за празниците. Малко са частните фирми в Благоевград обаче, които ще дадат коледни добавки на служителите си. В повечето предприятия, където все пак такива ще има, хората ще получат средно между 50-100 лева.

Спас Терзиев: Стимулите трябва да се различават - едното е за свършена работа, другото е заради празника, но за празника трябва да е еднакво за всички.
Иво Тодоров: 100 лева за празник са достатъчни. Това си мисля, че работодателите няма да обеднеят, работниците няма да забогатеят. Мисля си, че е добре, защото и цените все пак се повишиха много от предходните години.
Вяра Захова: Много малко хора ще усетят това, особено пък в частния сектор.

Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-сигурно е, че ще има коледен бонус.

Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал: В България 95 % от предприятията са микро-предприятия до 10 човека и всъщност всеки ще раздава бонуси според възможностите си. Българският предприемач все повече осъзнава, че човешкият капитал е най-важният капитал.

БУРГАС

Във фирмата на Татяна в Бургас работят 15 души. За тях коледен бонус под формата на пари няма да има. Макар и по-скромно всеки ще получи по нещо за празниците.

Татяна Янева - директор реклама и маркетинг във фирма в Бургас: Нашата фирма подготвя подаръци за служителите, те са осигурени от наши партньори - българска марка козметика. Също така ще имаме и коледно парти, което ще е съвсем скоро. Ще има много томболи, изненади.

Близо половината компании, които са решили да стимулират служителите си, ще раздадат по-големи бонуси в сравнение с миналата година.

Коледни бонуси във фирмите

48% бонуси от 2016 г.

22% бонуси като през 2016 г.

30% бонуси от 2016 г.

Мениджърите гледат към 2018 г. с надежда, очакват да е по-добра от 2017-та като близо половината от тях очакват да имат възможността да наемат и нови служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха отново бившия грузински президент Саакашвили
Арестуваха отново бившия грузински президент Саакашвили
Шест автомобила изгоряха в Пловдив при два умишлени палежа
Шест автомобила изгоряха в Пловдив при два умишлени палежа