НОВИНИ

Лекари и пациенти протестираха срещу мораториума за нови лекарства

Лекари и пациенти протестираха пред Народното събрание срещу мораториума, наложен от здравната каса за въвеждането на нови лекарства. Изявата е израз на подкрепа на призива на две онкоболни жени във социалните мрежи, които очакваха от следващата година ново лечение. Ако ветото на президента срещу мораториума не мине, ще бъде сезиран конституционния съд - обяви Мая Манолова, която се присъедини към протеста като обществен защитник.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:30, 09.12.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Всеки тук от години очаква ново лечение за себе си или за своите близки. Като доказано ефективната терапия минала през всички тежки изисквания на касата, които една майка чака за дъщеря си.

Юлиана Попова: За много рядко злокачествено заболяване, което засяга стомаха и червата. Без алтернатива за пациентите, които в момента са на трета линия и прогресират в момента, в който прогресират и болестта се остави без лечение, тя се развива от 3-6 месеца.
Владимир Томов - Национален алианс на хора с редки болести - То по принцип има толкова ограничения че могат да се разглеждат като мораториум през годините. Постоянно все по-сложно става навлизането на нови лечебни методи в нашата здравна система и мораториума според мен е вече една крайна и излишна мярка
Виктор Паскалев - зам. председател на НПО - Няма как тези хора да ги оставяме да стоят и да тежат на социалната система или да не могат да се включат в обществото. Имам син, който е с тежко генетично заболяване.
Красимира Обретенова: Фармацевтичните доставчици са пряко заинтересовани от този мораториум. За всеки е ясно, че сега ще се разчистват старите препарати. Не случайно не беше подложено на обществено обсъждане.
Мая Манолова - омбудсман на Република България - Аз предупредих, че ще напиша конституционна жалба , защото се осигурява правото на здравноосигурените българи на достъпна медицинска помощ и на безплатно медицинско обслужване, които са записани в Конституцията.

Мораториумът в крайна сметка ще източи обществото, предупредиха от протеста. Никой няма да остави близките си и ще тръгнат десетки благотворителни кампании в тяхна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествен спектакъл за 75-тия рожден ден на Стефан Данаилов
Тържествен спектакъл за 75-тия рожден ден на Стефан Данаилов
​Съвет за сътрудничество на високо равнище в Белград
​Съвет за сътрудничество на високо равнище в Белград