НОВИНИ

Меглена Кунева: Проблемите с радикализма ще се решат и през образованието

Бежанската вълна, ако не бъде овладяна и ако децата на мигрантите не бъдат интегрирани навреме, несъмнено ще доведе до изолацията им в гета, а оттам и до радикализация. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на конференцията "Образование за мир на учителските синдикати на Балканите", организирана от Синдиката на българските учители.

bnt avatar logo
от БТА
14:03, 25.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
Още
меглена кунева проблемите радикализма решат образованието

Според министър Кунева интеграцията на мигрантите трябва да мине през образованието им. Вицепремиерът посочи, че на Балканите, макар и да няма такова струпване на имигрантски неинтегрирани маси, съществуват проблемите с бедността и със социалното изключване на общности, предимно от ромски произход. Тези деца растат неграмотни и съответно непригодни за икономическия живот на страните ни. И това, трябва да си даваме сметка, представлява сериозен риск не само за икономиката, но и за сигурността, подчерта Кунева.
Тя коментира, че вчерашното решение на Хагския трибунал е напомнило на всички на Балканите колко е крехък всъщност мирът и колко много грижи трябва да се полагат за неговото запазване.
Днес живеем в друго време в сравнение с 90-те години, но не по-спокойно, посочи Меглена Кунева. Тя уточни, че опасностите са други и колкото и мерки за сигурността службите да взимат, до голяма степен решенията на сегашните проблеми се крият именно и в образованието. Сблъскваме се с тероризъм, с разрастване на радикализма, включително и териториално през организации като ДАЕШ, с бежанска вълна, която носи своите рискове за сигурността и не на последно място със засилване на екстремизма у младите хора. Точно те трябва да имат шанса на интеграция, каза още вицепремиерът.
Вярвам, че няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието и няма проблем, който да не може да бъде решен през образованието, заяви Меглена Кунева.
Тя посочи, че учителите често се налага да заместват родителите, които са заети и особено на Балканите, където много родители работят в Западна Европа. Според Кунева именно учителите се оказват тези, които могат да създадат у децата разбиране за основни ценности - уважение към другите, приемане на различните, толерантност. Учителите са тези, които могат и трябва да дадат на децата и социалните ценности - спазване на върховенството на закона, зачитане на правилата, уважение към демокрацията, отношение към мира. Изграждането на тази ценностна система върви ръка за ръка с изграждането на умения за живот в 21-и век, обобщи министър Кунева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски туроператори имат интерес към базите за детски лагери в Приморско
Руски туроператори имат интерес към базите за детски лагери в Приморско
Таксиметровите протести - режисирани?
Таксиметровите протести - режисирани?