НОВИНИ

Меркел даде знак, че ще отстоява досегашната си политика

Първа голяма реч на Ангела Меркел, след като в неделя обяви, че ще се кандидатира отново за канцлер. В Бундестага тя отправи ключови послания, с които показа, че твърдо ще продължи да следва досегашната си политика. Германският канцлер критикува остро сирийския президент Башар Асад и Русия, и заяви интерес от "разумно" сътрудничество с Турция. Меркел, която ще се кандидатира за четвърти мандат, призова сънародниците си да се противопоставят на надигащия се популизъм.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:24, 23.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
меркел даде знак отстоява досегашната политика

Според германския канцлер, "има безпокойство за стабилността на реда, към който е привикнало германското общество". 62-годишната Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти мандат, изрази мнение по ключови въпроси в реч в Бундестага. Според Меркел, Германия не трябва да се обгражда със стени пред международните кризи и несигурност. Меркел не спомена Доналд Тръмп, но изрази разочарование от неясното бъдеще на транстихоокеанското споразумение, от което новоизбраният американски президент смята да изтегли страната си.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Не съм доволна, че транстихоокеанското споразумение вероятно няма да стане реалност сега. Не знам кой ще се възползва от това, не искам да правя предсказания".

Що се отнася до Турция, германският канцлер възнамерява да продължи сътрудничеството си с нея, но смята и да изтъква проблемите със свободата на пресата и човешките права в тази страна.

Меркел остро критикува режима на сирийския президент Башар Асад и политиката на Кремъл в Сирия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "В Сирия имаме ситуация, която ни тревожи всеки ден, като виждаме какво става в Алепо. Съвсем честно трябва да кажа - има много признаци, че училища и лечебни заведения се бомбардират нарочно. Това е незаконно според международното право и режимът на Асад трябва да го знае. За съжаление, Русия подкрепя този режим".

Меркел е на власт от 11 години. Според нея, сегашният политически дебат се провежда в медийна среда, която е коренно различна от тази след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неправителствена организация търси място за нов парк в София
Неправителствена организация търси място за нов парк в София
Мащабен ремонт в НДК
Мащабен ремонт в НДК