НОВИНИ

Меркел, Туск и Тимерманс пристигнаха в Турция, където ще посетят бежански лагер

Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пристигнаха днес следобед в Югоизточна Турция, за да намалят напрежението и да дадат нов импулс на прилагането на ключовото споразумение между Анкара и ЕС за миграцията, предадоха информационните агенции.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:36, 23.04.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
меркел туск тимерманс пристигнаха турция където посетят бежански лагер

Турският премиер Ахмет Давутоглу ги посрещна на летището в Газиантеп, съобщи Асошиейтед прес.

Взети са засилени мерки за сигурност. Делегацията замина веднага за намиращия се на около 40 км бежански лагер Низип 2, открит през 2013 г., в който са настанени над 5000 сирийски бежанци.

След като посетят лагера и разговарят с някои бежанци, е предвидено те да посетят и детски център, финансиран от ЕС, в който сирийски деца могат да си играят и да получат психологическа помощ.

Активисти за човешките права критикуват посещението в бежанския център, за който казват, че е "саниран" и твърдят, че представителите на ЕС трябва да обърнат внимание на десетките хиляди сирийски бежанци, чието влизане на турска територия Анкара блокира.

След като посетят бежанците, европйските представители ще се оттеглят на разговори и накрая ще дадат съвместна пресконференция с турския премиер Ахмет Давутоглу в университета в Газиантеп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха победителите в Национално състезание по английски език
Наградиха победителите в Национално състезание по английски език
Мобилно приложение предствя творбите на Шекспир
Мобилно приложение предствя творбите на Шекспир