НОВИНИ

Меркел вижда единство на ЕС година след Брекзит

В навечерието на предстоящата среща на върха на Г-20 в Германия Ангела Меркел отправи днес предупреждения във връзка с тенденциите към протекционизъм и изолационизъм в изказване пред Бундестага, предаде Франс прес. По думите на германския канцлер, Европейският съюз е преживял тежък етап от развитието си.

bnt avatar logo
от БТА/БГНЕС
11:26, 29.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
меркел вижда единство година брекзит

Канцлерът на Германия отправи завоалирана критика към американския президент Доналд Тръмп, с когото ще се участва в рамките на срещата на Г-20 на 7-ми и 8-ми юли.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Никое от предизвикателствата, пред които е изправен светът, не признава граници. Ето защо днес повече от всякога онези, които мислят, че могат да уредят световните проблеми чрез протекционизъм и изолационизъм, правят огромна грешка.

По-късно днес Меркел ще разговаря с лидерите на европейските страни от Г-20, между които френският президент Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Норвегия, както и шефове на институции на ЕС, за да изготвят обща европейска позиция по основните теми.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Имаме повече от всякога нужда от Г-20, защото многостранният подход е възможност общите проблеми да се решават далеч по-добре, отколкото на принципа „всеки за себе си“ от страна на отделните нации.

В речта си пред Бундестага Меркел даде заявка за сблъсък с Вашингтон и по друга тема, а именно тази за климата, след като заяви, че участниците в Парижкото споразумение няма нито да разглеждат, нито да внасят изменения в него.

Германският канцлер в обръщение пред Бундестага / БТА

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това споразумение не подлежи нито на преразглеждане, нито на подмяна. След решението на САЩ да го напуснат, ние имаме намерение да действаме по-решително от когато и да е било, за да го изпълним.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганен вятър помете електропроводите край Своге
Ураганен вятър помете електропроводите край Своге
Община Пловдив спечели финансиране на проект за чист въздух
Община Пловдив спечели финансиране на проект за чист въздух