НОВИНИ

Мигранти с пръти и колове срещу оградата на гръцко-македонската граница

Стотици мигранти се опитаха да нахлуят в Македония при пункта Идомени-Гевгелия. Те използваха метални пръти и колове, за да съборят част от телената ограда. Мигрантите хвърляха камъни, а македонската полиция отвърна със сълзотворен газ и шокови гранати. Поне 30 души, сред които и деца, са потърсили медицинска помощ.

мигранти пръти колове оградата гръцко македонската граница
bnt avatar logo
от БНТ
22:34, 29.02.2016
Чете се за: 02:12 мин.
По света

Часове след щурма на границата обстановката вече е спокойна. Пред десетките импровизирани кухни се тълпят хиляди хора. Само една от тях за деня е раздала осем хиляди порции. Двата хеликоптера, изпратени с подкрепления за македонската полиция, се върнаха обратно. От гръцката страна полицията успява да удържа положението, съобщи вечерта нашият екип.

На линията между Идомени и Гевгелия, на около 4 километра от граничния пункт. Има хиляди, които ще посрещнат нощта там.

По последна информация в полето около ж.п. линията има между 6 500 и 7 хиляди бежанци, които идват от Атина, на около 500 километра оттук и от островите и се опитват да продължат нагоре към Македония, но не могат, защото границата е затворена.

Щурмът през деня може да е бил предизвикан от слухове, че македонските власти ще отварят границата. Група мъже направиха таран на телената ограда.

;

Македонсската полиция ги спря с сълзотворен газ и шокови гранати, те отговориха с камъни. Страстите се нажежили от дългото чакане и трудните условия, обясниха мигранти пред нашия екип.

Идвам от Сирия. Тук съм от четири дни. Имаме съвсем малко храна. Искаме да отидем в Германия, Белгия или Швейцария.

Казвам се Сафуад и съм от Алепо, Сирия. Днес нямаше сблъсъци по границата. Само че не ни пускат. Тук почти умираме. Липсва храна. Спим по улиците. Палатките не са достатъчно. Тук има между седем и осем хиляди души.

Казвам се Асид. От Сирия съм, от Хама. От четири дни съм тук. Отивам в Германия. Единствената страна, която сега приема гостоприемно бежанци , е Германия. Страните по пътя натам ни пречат да преминем. Не разбирам защо. Ние само преминаваме. Не отиваме в македония или Сърбия.

Понякога хората полудявам, защото границата е затворена , стоим тук на дъжда, без храна, без лекари, жените и децата страдат.

;

Според данните на гръцките власти дневно от Турция влизат по две хиляди души, но след като страните по балканския маршрут ограничиха пропускането на своя територия и въведоха дневни квоти, Гърция става място, в което лесно се влиза и трудно се излиза. А прогнозите са броят на блокираните мигранти в страната през следващите седмици да достигне 70 000.

;

Страни от ЕС затягат мерките срещу бежанците

Еврокомисията съобщи, че подготвя планове за действие в извънредна ситуация и при искане на Атина има множество възможности за съдействие и за покриване на 85 процента от разходите. По-рано унгарският премиер обяви строеж на ограда и с Румъния, а в интервю германският канцлер коментира решението на Австрия да приема само по 80 мигранти на ден.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Австрия реши да приема по 80 мигранти на ден и виждаме какво се случва. Гърция получава помощ. Аз съм в тесен контакт с Алексис Ципрас. Гърция в момента трябваше да има приемни центрове за 50 хиляди души, само че не се справиха. Това не е добре, но не можем да ги оставим в труден момент. Опасявам се точно от това, ако една страна определя какво да става на границите й, друга страда. Това не е моята Европа.
Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Изпратих нови военни части на границата. На министрите на отбраната и вътрешните работи е наредено да подготвят изграждането на защитна линия по границата с Румъния. Ако е необходимо, ще се защитаваме от Словения до Украйна. Ще дадем урок на Брюксел, на трафикантите на хора и мигрантите, че Унгария е суверенна страна и на нейна територия може да се влезе само, ако се спазва законът.
;

Армията е готова веднага да изпрати 500 военни на нашата граница

Българската армия е готова веднага да изпрати на границата 500 човека, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Той каза още, че ако Народното събрание реши да върне казармата, то тя трябва да бъде поне година.

На границата ще бъдат изпратени добре обучени военни от сухопътни войски, ВВС, флота и от военното разузнаване, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ненчев опроверга информациите, че военните ще бъдат изпратени невъоръжени на границата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващото читалище Бащино Огнище потегля!
Пътуващото читалище "Бащино Огнище" потегля!
ЕС ще наблюдава Румъния още година по старата схема
ЕС ще наблюдава Румъния още година по старата схема