НОВИНИ

Министерството на образованието ще си сътрудничи със софтуерни компании

Споразумение за сътрудничество подписаха просветният министър Меглена Кунева и представителите на Българската асоциация на софтуерните компании. То предвижда създаването на нова специалност в професионалните гимназии - "приложен програмист". Бизнесът се ангажира с учебните програми и практики за учениците. На подписването присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
00:00, 15.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Подписването на документа стана в обикновена класна стая на столичното средно Технологично училище "Електронни системи", което е част от Техническия университет. Според президента Росен Плевнелиев то има историческо значение, защото ще даде възможност на хиляди младежи да се обучават в професиите на бъдещето. А на бизнеса ще помогне да намери необходимите кадри.

Росен Плевнелиев - президент на България: "Професионалното образование вече е приоритет, никой няма правото да го поставя в ъгъла. Нито един младеж, който няма висше образование няма правото да се срамува. Не е срамно да нямаш висше образование, напротив една държава трябва да се срамува, тогава, когато хората без висше образование не намират своята реализация".

Министър Кунева пък съобщи, че вече ще има нова професия "приложен програмист" в професионалните гимназии.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката в оставка: "В рамките на две-три години учениците ще могат да станат специалисти по програмиране и обучението има за цел да попълни липсващите кадри в големите софтуерни компании".

Догодина ще стартира и нова национална програма на министерството "Обучение за ИТ - кариера" с бюджет 250 хил. лева, по която ще се подготвят 400 ученици и 60 учители. Министър Кунева помоли ИТ бизнеса да подготви учебните програми и тестовете за прием.

БНТ: - Липсват ли такива средни кадри ИТ-специалисти?

Стамен Кочков - председател на Българската асоциация на софтуерните компании: "Със сигурност липсват и е напълно възможно те да бъдат създадени в средното образование. Разбира се ще им помогнем да си продължат квалификацията и нататък и образованието стига да имат желание".

Стамен Кочков каза още, че в момента бизнесът вече разработва новите учебни програми, ще организира и практики за тези ученици в ИТ- фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва извозването на дерайлиралите цистерни в Хитрино
Започва извозването на дерайлиралите цистерни в Хитрино
Министерството на туризма пусна приложение за България
Министерството на туризма пусна приложение за България