НОВИНИ

Мистура: В случай на провал, за народа на Сирия няма да има повече надежда

Усилията в Женева за решаване на сирийския конфликт продължават. Първият официален ден от преговорите беше белязан от хаос. "В случай на провал, за народа на Сирия няма да има повече надежда".Това заяви в ефира на швейцарска телевизия специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:55, 03.02.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Въпреки че Де Мистура обяви официално началото на преговорите, вчерашният ден бе белязан от пълен безпорядък.

Режимът заяви, че няма партньор, с когото да преговаря, а опозицията настоя за незабавни мерки в помощ на цивилните и обвини международната общност, че е сляпа за трагедията в Сирия.

Според анализатори това показа пределно ясно колко е трудно да бъдат събрани воюващите страни на масата за преговори, както и колко голям е разривът между дипломацията и ситуацията на терен.

Междувременно руският заместник-външен министър Генадий Гатилов заяви, че не е постигнат съществен напредък в съставянето на списък на терористичните организации, въз основа на който да бъдат уточнени участниците в мирните преговори за Сирия.

Гатилов добави, че ще е трудно да се постигне каквото и да било споразумение без участието на кюрдите в преговорите и посочи, че Русия е готова да съгласува със Съединените щати действията си за постигане на договорка за спиране на огъня в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Първи случай на вируса Зика в Далас
​Първи случай на вируса Зика в Далас
​Бойко Борисов заминава на двудневно посещение във Великобритания
​Бойко Борисов заминава на двудневно посещение във Великобритания