ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Митничари проверяват казаните за варене на ракия

bnt avatar logo от Автори: В.Николова, Й.Бакалска; Оператори: С.Антонов, П.Петлички
A+ A-
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Производители и собственици на казани за варене на ракия масово избягват да обявяват какво количество алкохол произвеждат. Въпреки че казаните подлежат на задължителна регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове, хората не попълват...

Митничари проверяват казаните за варене на ракия

Производители и собственици на казани за варене на ракия масово избягват да обявяват какво количество алкохол произвеждат. Въпреки че казаните подлежат на задължителна регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове, хората не попълват необходимите документи пред митническите власти. Затова в сезона за производство на домашна ракия започнаха масирани проверки на обектите за дестилация на етилов алкохол.

Петър Иванов от Благоевград е редовен клиент на казана за изваряване. Прави домашна ракия от 45 години. Казва, че я предпочита пред тази в магазина заради вкуса й.

Петър Иванов: „Домашната ракия я оставяме доста силна - 50 градуса, а от магазина е 40 градуса. Обичам по-силната ракия."

Законът дава преференция за производството на 40-градусова ракия до 30 литра годишно на семейство – акцизът е 2 лв. и 20 ст. на литър, но за всеки следващ литър ставката е два пъти по-висока - 4,40. За Петър Иванов обаче 30 литра са крайно недостатъчни и той произвежда около 200. Категоричен е, че акцизът, който плаща не е голям и независимо от размера му ще продължи да посещава местния казан.

Петър Иванов: "Годишно правили ли сте изчисления колко давате за тази ракия, тези 200 литра колко Ви струват? - 100 лева... Казаните са големи, като направиш 2 казана, ако е на малък казан количеството е по-малко и зареждаш повече естествено и финансирането е повече. А като е голям казанът, слагат големите количества и цената е по-евтина. -Тоест да се търсят по-големи казани? - Зависи от материала колко е. Не може 150 литра да сложите в 650 литра, не е уместно и не може да стане."

За разлика от Петър Иванов, доста производители, а и собственици на казани, „забравят” да попълнят необходимите документи, за да са изрядни със закона. При проверките си в 38 малки обекта русенските митничари са съставили 15 акта за нарушения.

Любомир Стоянов - началник на отдел „Акцизи” в Митница Русе:

„Производителите не попълват справка-декларация за материала, който предоставят за изваряване. Казанджиите от своя страна не издават акцизен данъчен документ, с който да начислят акциза за ракията, която се е получила.”

Предвидената санкция за нарушителите е от 500 до 2000 лв. Освен в русенско, проверките продължават в Разград и в Търговище.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?