НОВИНИ

МОН предлага промени при кандидатстването за придобиване на научна степен

Да бъдат въведени минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научни степени, това предлага просветното министерство в проект за изменение на Закона за развитие на академичния състав.Тези изисквания ще бъдат например брой монографии, статии или цитирания както и получени отличия или награди, или защитени под ръководството на кандидата дисертации. Очаква се промените да бъдат приети от следващия парламент.

мон предлага промени кандидатстването придобиване научна степен
bnt avatar logo
от БНТ
13:41, 03.04.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Въвеждането на новите изисквания се налага заради значително нарасналия брой професори, появили се след приемането на Закона за развитие на академичния състав през 2010-та година. В първите години са създавани "професори на килограм" и съотношението "доцент- професор" е било 1:1 като нормалното е то да е 3:1, каза днес служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Промените, предлагани от министерството включват и защита на научните трудове от плагиатство. Ако по време на процедурата за даване на научна степен се установи, че съответният учен е откраднал чужд труд или не е цитирал автор, когото използва в разработката си, то той може да бъде уволнен или докторската му степен да бъде отнета. Това може да се случи и за трудове, защитени например преди повече от 20 години. Ще бъде създадена и специална комисия, която ще търси наличие или липса на плагиатство като използва съвременни софтуерни продукти.

проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: Последните години бяха създадени такива софтуерни продукти, те се използват в чужбина, които позволяват да се види сравнително лесно дали има копирани текстове.Това, което е по-трудно е, но също много важно, е дали има взети чужди идеи, които са представени като свои и затова дефиницията, която използваме за плагиатство е свързана с това дали имаме съществен принос на това, което е изкопирано, дали има съществен принос в научната дейност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 3,5 тона контрабанден тютюн задържаха митничари на Дунав мост 2
Близо 3,5 тона контрабанден тютюн задържаха митничари на Дунав мост 2
Луксозни коли изгоряха при палеж в центъра на Русе
Луксозни коли изгоряха при палеж в центъра на Русе