НОВИНИ

МОН спря обществената поръчка за рекламни материали

Обществената поръчка предвиждаше за реклама да бъдат отделени 2 050 000 лева от европейски фондове и от държавния бюджет. Сред зададените в документацията рекламните материали бяха записани артикули като запалки, джобни ножчета, пъзели и хавлиени кърпи за плаж. След медийнни публикации министър Меглена Кунева, която в момента е в отпуск, нареди незабавно спиране на поръчката

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
15:06, 17.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Сред артикулите, предвидени за реклама на европроекти, като възможни материали бяха посочени стандартни решения като грамоти и сертификати, листовки, дипляни, брошури, химикалки и банери. Измежду артикулите обаче се откроиха антистрес топки, стъргала за лед върху автомобили, надуваеми кадифени възглавнички за пътуване, запалки, термоактивни органайзери, слънчеви батерии за телефон, безжични оптични мишки, дъждобрани тип пончо, комплекти за оказване първа помощ, многофункционални джобни ножчета, тоалетни чантички, куфари, чанти за носене на костюми, комплекти инструменти (включващи мин. 25 инструмента - отвертки, клещи и др.), пъзели, хавлиени кърпи за плаж.

На пресконференция в Министерството на образованието, попитан за обществената поръчка,заместник-министърът Диян Стаматов, заяви, че тя касае рекламата на 15 проекта в рамките на следващите 4 години: "Аз лично не виждам нищо лошо в това да има рекламна дейност в сферата на средното образование. Колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре". На въпрос защо образованието се рекламира със запалки, той приключи темата с думите: "Аз лично не се чувствам подготвен да давам отговор на подобно нещо и в това не считам себе си за некомпетентен".

Няколко часа по-късно от пресцентъра на МОН обявиха, че министър Кунева е наредила спиране на обществената поръчка. „Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие“, коментира министърът в отпуск. В съобщението на министерството се посочва още, че "Меглена Кунева ще поиска от вицепремиера Томислав Дончев и колегите си министри, при които има оперативни програми, да предоставят на МОН информация за добри практики в техните процедури и за размера на средствата, предвидени за рекламни материали и сувенири."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов руски посланик в България
Нов руски посланик в България
Отсъствията на учениците вече ще са по уважителни и неуважителни причини
Отсъствията на учениците вече ще са по уважителни и неуважителни причини