НОВИНИ

МВР: Телефонните измамници се активизират по празниците

Телефонните измамници може да се активизират по време на празниците, предупреждават от полицията. Затова е необходимо да се знае, че нито една официална институция не иска пари по телефона. От МВР предупреждават хората да не се опитват сами да се справят с подобни ситуации, а най добре да затворят телефона и повече да не вдигат.

Явор Симов
от Явор Симов
12:05, 28.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Най-големия процент на телефонни измами е по сценарий за съдействие на полицията. Тогава мнимите полицаи обясняват по телефона, че се провежда полицейска операция по задържането на престъпници. Преди това жертвата получава друго обаждане със заплахи.

Златка Падинкова - началник сектор Измами - ГДНП: Това, от което се възползват измамниците, е включително и превантивната кампания на МВР, защото обикновено тази схема се предхожда от обаждането на мним полицейски служител, който осъществява разяснителна информационна дейност спрямо населението по повод телефонните измами, включително ги призовава за това, ако те получат обаждане съответно да сигнализират на определен телефонен номер.

Възможно е да се прилагат и измамни схеми свързани с публични събития, катастрофи или природни бедствия.

Златка Падинкова - началник сектор Измами - ГДНП: Точно защото това е едно събитие, което е публично събитие, отразено навсякъде в медиите и в крайна сметка много по-лесно е на хората да повярват на такава информация, която преди това е била изнесена и се потвърждава и от медиите.

За това от МВР предупреждават, че основните белези, по които може да познаете дали сте жертва на телефонни измамници са:

Златка Падинкова - началник сектор Измами - ГДНП: Обаждане по телефона и искане на пари. Без значение кой ги иска, дали лекар, дали полицейски служител или адвокат или който и да било, независимо от това в какво качество се представя измамникът, искат ли пари, се касае за телефонна измама.

Затова при всяко съмнение разговорът трябва да се прекъсне и е препоръчително да се отиде до най-близкото поделение на МВР или от друг телефон да се подаде сигнал на телефон 112.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори кабинков лифт ще бъде изграден на Банско при инвестиционен интерес
Втори кабинков лифт ще бъде изграден на Банско при инвестиционен интерес
Не дадоха ход на делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов
Не дадоха ход на делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов