НОВИНИ

Завърна се единственият българин на борда на тръстиковия кораб "Абора 4"

След 10-дневна мисия на тръстиковия кораб "Абора 4", единственият български участник в експедицията - археологът Теодор Роков, се завърна във Варна. Той беше част от международен екип, който се опитва да докаже сведенията на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море през праисторическата епоха.

bnt avatar logo
от Деян Михайлов
22:38, 03.09.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Мисията на Теодор Роков приключила в град Троя. По време на плаването екипажът на "Абора 4" разчитал на консервирана храна и водни запаси, които попълвали на всяко пристанище. Режимът на кораба е строг и всеки член от екипажа има точно определени задачи.

Теодор Роков, археолог: 6 часа работиш и дежуриш на борда, занимаваш се с платното и подвижните килове, следващите 6 спиш и после имаш свободна смяна, но винаги да си в готовност да помогнеш на тези, които работят.

Плаването с тръстиков кораб е истинско предизвикателство. В Мраморно море вятърът неочаквано сменял посоката си и екипажът преживявал тежки мигове.

Теодор Роков, археолог: На десетина метра от брега се разминахме. Вятърът беше много силен странично и при това отнасяне встрани се счупиха пет от подвижните килове.

Мисията "Абора" продължава. Ако времето е хубаво и има попътен вятър, тръстиковият кораб ще достигне крайната си точка - Кипър, най-рано в средата на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ налагат санкции върху космическата програма на Иран
САЩ налагат санкции върху космическата програма на Иран
Постигната е първата стъпка за блокиране на Брекзит без сделка
Постигната е първата стъпка за блокиране на Брекзит без сделка