НОВИНИ

​Над 620 милиона лева еврофинансиране за ремонт на училища и детски градини

Над 620 милиона лева европари ще бъдат инвестирани до 2020 г. за подобряване на материалната база на детски градини, училища и университети. Това обявиха днес образователният и регионалният министър.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:23, 30.10.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Специален акцент при разпределението на средствата се поставя върху професионалните гимназии. Така 144 от тях, в които се обучават около 55 % от учениците, ще получат еврофинансиране.

Ще се ремонтират училища във всички 28 области на държавата. От една страна ще се извършат ремонти на сградите - от саниране, през ремонт на покриви до подмяна на отоплителната инсталация. От друга страна - ще се закупи нова техника за практическото обучение, а да може учениците да практикуват в реална работна атмосфера.

Специално внимание се обръща на спорта в училище и вечният проблем с малките физкултурни салони или липсата на такива. За целта 8 гимназии ще се сдобият с нов салон, а в 59 ще се ремонтират старите.

С приоритет са професионалните гимназии заради тяхната важност за икономиката.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Техническите и земеделските професионални гимназии, включително и тези по горско стопанство и ветеринарна медицина получиха допълнителна тежест в тази методология. Може да се каже, че те са допълнително приоритизирани. Но всъщност в списъка от 144 професионални училища ние ще видим такива с всякакъв профил.
Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Имаме осигурен бюджет от 166 милиона и 500 хиляди лева при само 10 милиона в предишния програмен период. Виждате каква разлика сме направили при отчитане на приоритетите.

Едно от училищата, които попадат в проекта, е във Велико Тървново - там думата ремонт се е чула последно преди 10 години.

В Професионалната гимназия по туризъм тази година учат 520 ученици в 22 паралелки. Сградата е строена през двадесетте години на миналия век, а през последните години не са правени никакви ремонти на класните стаи.

За нашето училище са одобрени 520 хиляди лева. Те ще бъдат насочени основно за ремонт на втория и на третия етаж на училищната сграда, вторият и третият етаж не са ремонтирани от повече от 10 години, така че предстои извършване на основен ремонт, саниране на сградата и ремонт на санитарните възли на сградата. Също и ремонт на тротоарни площи.

Според директора на гимназията тези ремонти ще доведат до сериозни икономии в сметките за газ и ток.

Татяна Данчева, директор на ПГТ "Д-р Васил Берон": И се надяваме със санирането, със смъкването на таваните - поставяне на окачени тавани в класните стаи и коридорите, температурите да станат много по-добри, и много по-комфортно да се учи!

Най-вероятно ремонтите в гимназията ще започнат напролет.

Тази година няколко министерства си поставиха амбициозната задача да върнат отпадналите от училище обратно в клас - до колко успяват - над 17 000 деца, които не са били в училище миналата година, са се върнали обратно в клас - тази. Отчитат от МОН. Много деца обаче не са били открити на адресите - повечето от тях са в чужбина, потвърдили съседи или кметове по място. Екипите продължават работа, така че по-пълни данни ще има на по-късен етап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Математическа гимназия „Баба Тонка” с изцяло обновена сграда и двор до 1 година
Математическа гимназия „Баба Тонка” с изцяло обновена сграда и двор до 1 година
​Първа оставка в кабинета Борисов 3: Тръгва Николай Петров
​Първа оставка в кабинета "Борисов 3": Тръгва Николай Петров