НОВИНИ

Надя Савченко вече е у дома

Неочаквана сделка между Русия и Украйна. Единствената украинка - пилот Надежда Савченко, осъдена на 22 години затвор в Русия, беше разменена за двама руски граждани, осъдени в Украйна. Савченко вече е в родината си. Случаят предизвика остри международни реакции, но въпреки призивите Москва отказваше да я освободи. Европейският съюз приветства размяната. Според Берлин, тя може да спомогне за мирния процес.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:58, 25.05.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Надя Савченко се превърна в символ на украинската съпротива срещу Москва. След като Кремъл я помилва, тя замина за Киев, със самолета на украинския президент. Савченко беше посрещната като герой. В силно емоционална реч, тя заяви, че е готова отново да се жертва за родината.

Надежда Савченко, пилот от украинските ВВС: Искам прошка от родителите, чийто деца не се върнаха, а аз съм жива. Не мога да върна мъртвите, но съм готова още веднъж рискувам живота си на бойното поле. Ще направя всичко, така че всеки човек, който е в беда да получи свобода.


;

35 годишната Савченко е капитан на хеликоптер. Тя беше пленена от руски сепаратисти в Луганска област и предадена на Русия. През март тази година беше осъдена на 22 години затвор за съучастие в убийството на двама руски журналисти. По-точно според съда, украинката е пресякла незаконно границата и предала местоположението на жертвите на украинската армия. До днес Савченко беше в ночеркаския следстван изолатор.

;

На 18 април руските граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров бяха осъдени от киевски съд на 14 години затвор за " тероризъм и на война срещу Украйна" . Ерофеев и Александров бяха заловени ранени, в селището Счасте, в сепаратистката Луганска област, на 16 май 2015. Те се представиха за доброволци. Киев заяви, че служат в руската армия, а според Кремъл мъжете не са били, действащи военнослужещи в момента на залавянето им.

Ерофеев и Александров вече са на свобода в Москва. Размяната им можеше да стане с политическо решение, обясниха юристи. Готовност за сделка беше обявена от Петро Порошенко през март. Според прессекретаря на Кремъл, роднини на загиналите в Донбас журналисти са поискали помилването на Савченко.

Повече за казуса "Савченко" можете да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди 100 години сме имали подводно плаване
Преди 100 години сме имали подводно плаване
С 50% се е увеличил износът на отбранителната ни индустрия за година
С 50% се е увеличил износът на отбранителната ни индустрия за година