НОВИНИ

Наша апаратура в мисията "ЕкзоМарс 2016"

"Екзомарс" ще търси следи от живот на Марс. И кюриосити, и другите мисии откриха следи от течаща вода в миналото, доказателства за течна вода сега, беше открити метан. Но всичко това говори за вероятност за живот.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:26, 14.03.2016
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Смятаме, че течната вода е необходимо условие за живот, и че метанът може да има и биологичен произход, в резултат на някои бактерии. Докато тази мисия ще може да отговори на въпроса какъв наистина е този метан - т.е. директно - има ли живот на Марс, а не има ли условия за живот. Ще може много по-добре да картира и леда на Марс, защото може да го регистрира в дълбочина.

Тази мисия е изключителна със сериозна политическа предистория. "Екзомарс" беше проект на Европейската космическа агенция и НАСА, докато в един момент НАСА не се оттегли. Парите - основен проблем - скъпи мисии. И на нейно място се включи Русия, с Роскосмос. А Русия до сега няма успешна мисия на Марс - до сега тя изстреля общо 19 мисии към червената планета, повечето завършиха с провал.

Много се отклониха от маршрута , други паднаха обратно на Земята, няколко се разбиха и изгоряха на Марс или го подминаха. Дали с тази всичко е наред - ще стане ясно след 23.30 часа наше време, когато трябва да дойде първия сигнал от "Екзомарс". Но засега всичко е наред. Така че освен, че Европа за първи път ще спусне апарат на Марс, за Русия това също ще е голям успех, ще тестват техники за кацане. Успехът на тази мисия е доста важна, защото това са големите сили, Америка и Русия, които трябва да си подадат ръка, за бъдещ пилотиран полет до Марс.

Нашето участие в Екзомарс

С Протон М беше изтреляна и наша апаратура от серията Люлин - дозиметри, този който лети натам е едва 700 грама - имаме сериознен опит в измерването на натрупващата се радиация - важна информация за бъдещи пилотирани полети. До този момент нашите учени от Института за космически изследвания и технологии са анализирали доста данни. Възможен ли е полет до Мар:

Проф. Йорданка Семкова - Институт за космически изследвания, БАН: На повърхността на Марс радиационните дози, които получават примерно за един ден престой на Марс космонавтите от галактичните космически лъчи, са горе долу толкова колкото в момента получава един от Международната космическа станция. Друг е въпросът, че на МКС космонавтите летят 6 месеца или последните както близко една година не повече и причината за това е именно радиацията. Полет до Марс и обратно ще трае около 2 и половина три години - няма как.
Проф. Цветан Дачев - Институт за космически изследвания, БАН: Ясно е, че изследването на Марс с хора ще бъде направено. Въпросът е колко повече ще бъдат изпратени хора на Марс и доколко проектът MarsOne, който се отразява в медиите е лъжа или действителност.

Имаме апаратура на Екзомарс, като подизпълнители на Росатом. Но скоро се надяваме да имаме и като пълноправничленове на Европейската космическа агенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско ще загуби 200 милиона лева, ако се прекрати концесията за ски зоната
Банско ще загуби 200 милиона лева, ако се прекрати концесията за ски зоната
Протест срещу убийците на пътя
Протест срещу убийците на пътя